Vlnr: Bianca Wilke-Besselink, Harold Wilke en Jodi Huntink. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Bianca Wilke-Besselink, Harold Wilke en Jodi Huntink. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Sint Hubertus drie jaar onder één koning

Algemeen

Ulft - Schutterij St. Hubertus heeft geluk: exact op de dag dat er afscheid wordt genomen van de anderhalve meter samenleving starten de Gildedagen. Zaterdag en zondag mag het weer druk worden in en rondom het clubgebouw. Het vogelschieten gaat door, maar wel zonder de traditionele beloning na het verlossende koningsschot. De huidige koning Harold Wilke mag nog een jaar langer genieten van zijn status, een uitzonderlijk besluit van de leden.

Door Reinier Kroesen

In het laatste weekend van september, dit jaar op 25 en 26 september, houdt St. Hubertus de jaarlijkse Gildedagen. Als enige van de drie Ulftse schutterijen durfden ze het in juli aan de kermis op aangepaste manier door te laten gaan. Ook aan de organisatie van de Gildedagen werd gewoon begonnen. De vereniging heeft het tij mee, tijdens de laatste coronapersconferentie werden verregaande versoepelingen aangekondigd per aanstaande zaterdag. De festiviteiten vinden plaats in het clubgebouw en een daaraan gekoppelde tent. Bezoekers betreden het terrein via een toegangssluis waar de verplichte coronacheck wordt gedaan.

Koningspaar
Roy Nas is beheerder van het clubgebouw en doet de PR van de vereniging. “We kunnen langzamerhand de boel weer oppakken. Nu het kan moet iedereen ook weten wat weer mogelijk is. En we willen de huidige koning en jeugdkoningin weer even in de schijnwerpers zetten. Die hebben nog nauwelijks van hun bijzondere positie kunnen genieten. Harold heeft in september 2019 de vogel eraf geschoten. Bij de meeste verenigingen is het koningsschieten tijdens de kermis, wij zijn daar in zoverre uniek in dat we dat tijdens onze Gildedagen doen. Jodi Huntink werd die dag jeugdkoningin. Het jammere is wel dat daarna in die periode tot aan april/mei er geen concoursen, en andere schuttersactiviteiten zijn. En onze koningen hadden de pech dat de lockdown vervolgens kwam. Het gevolg is dat Harold en zijn vrouw Bianca niet echt als koningspaar konden functioneren. Ik weet uit ervaring dat het een van de mooiste dingen is die je kan overkomen, je wordt in die hoedanigheid op handen gedragen. Reglementair moet de koning aftreden na zijn regeringsjaar, maar tijdens de ledenvergadering hebben onze leden unaniem ingestemd om voor één keer de regels te doorbreken.”

Prijsschieten
Het komt erop neer dat Harold uiteindelijk drie kalenderjaren koning is, van 2019 tot 2022, uniek in het bestaan van St. Hubertus. Tijdens de Gildedagen wordt er wel op de vogel geschoten, zoals gebruikelijk. Prijsschieten, eerst mikken op de onderdelen, degene die uiteindelijk de romp omlaag haalt wordt geen koning maar is wel de winnaar.

Publieke optreden
Koning Harold: “Dit weekend is na twee jaar pas mijn eerst publieke optreden. Ik ben lid sinds 2017, ging toen een keer naar een concours kijken waar alle Ulftse schutterijen aantraden. Had mijn camera meegenomen, diverse leden wilden wel op de foto en zo ontstond het eerste warme contact met deze schutterij. Daarop kwamen de Gildedagen en vroegen ze me officieel om foto´s te maken en ben ik gelijk lid gemaakt. Op papier ben ik al twee jaar koning, maar nu gaat het pas echt beginnen.”

Programma
Zaterdagavond start het feestweekend om 18.00 met een gildemis in de Petrus en Paulus kerk, gevolgd door een feestavond in het clubgebouw, met medewerking van de artiest Tonny Magendans. Zondag ‘s ochtends wordt de koning aan huis opgehaald, waarna er een ontbijt is in eigen honk. Na diverse huldigingen van jubilarissen wordt op de vogel geschoten. Aan het eind van de middag komt een foodtruck voorrijden.
De dagen zijn alleen toegankelijk voor de leden van schutterij St. Hubertus.