Bestuursreactie protest voorgenomen schoolsluiting

Sinderen - In de Gelderse Post van vorige week besteedden we aandacht aan de protesten tegen de voorgenomen sluiting van basisschool De Wegwijzer. De kritiek spitste zich toe op Marjolein Wenting. Zij is bestuurder van Paraat Scholen, de overkoepelende organisatie die het besluit aankondigde. De krant heeft haar reactie gevraagd en in een gesprek afgelopen week reageerde ze op kritische geluiden richting haar adres.

Door Reinier Kroesen

Op 24 februari werd op een informatieavond het voorgenomen besluit bekend gemaakt OBS De Wegwijzer - nevenvestiging van OBS Op Koers Varsseveld - op te heffen per 1 augustus 2022. Er kwam protest, in de media ontstond rumoer. Mevrouw Wenting: “Ik ga het gesprek aan, maar wat ik niet wil is dat er een welles-nietes verhaal wordt gecommuniceerd. De belangen van Paraat scholen betreffen kwalitatief goed onderwijs, de kinderen en medewerkers. Sinderen en inwoners hebben een ander belang, dat is de leefbaarheid: dat snap ik. Maar die valt niet onder de verantwoordelijkheid van Paraat scholen” 

Medezeggenschapsraad
Een punt van kritiek was dat ze niet wilde praten met Sinderens Belang en later de actiegroep. “In zo’n procedure is het van belang een bepaalde route te volgen. Je moet het team, de medezeggenschapsraad (MR), ouders en gemeente meenemen. Het zou raar zijn als ik eerst Sinderens Belang benader zonder dat ouders op de hoogte zijn. Daarover verschillen we van mening. Ik heb respect voor de manier waarop de dorpsbelangen verdedigd worden. De MR is vooraf meegenomen in de aanloop naar het communiceren over het voorgenomen besluit. Ik kan alleen maar zeggen dat we goede constructieve gesprekken hebben. Natuurlijk ben ik gekomen met leerlingenprognoses. (Momenteel telt de school 34 leerlingen, waarvan er 10 aan het eind van dit jaar de school verlaten, RK). Met de MR hebben we daarnaast ook cijfers opgevraagd bij het CBS en de gemeente over een eventuele verwachte trek van het westen naar het oosten, het aantal viel helaas tegen."
De MR stelde vervolgens wel dat het voor hen niet duidelijk was wanneer besluitvorming plaats vindt en wat de criteria zijn. Wenting: "In samenspraak/overleg met MR zijn criteria vastgesteld, aan de hand daarvan is het definitieve besluitvormingsmoment gekozen. Behalve die prognose is ook de pedagogische en didactische onderwijskwaliteit een criterium. Er zitten nu gezamenlijk negen kinderen in groep 1 tot en met 4. Voor leerkrachten is het een uitdaging om verschillende samenwerkingsvormen te creëren."

IJkmomenten
Er zijn twee ijkmomenten, het eerste is op 1 oktober, landelijk worden dan financieringen vastgesteld voor volgend schooljaar. "In november bekijken we jaarlijks wat de stand van zaken is. Het tweede op 1 februari, in de maand voorafgaande zijn formatiegesprekken. Als de school doorgaat weet iedereen dat dan, als deze sluit hebben ouders tijd om een alternatief te zoeken.” Over de leerlingenwerving geeft Marjolein Wenting aan dat leerkrachten de afgelopen jaren er alles aan deden de school te promoten. "Ze brachten de schoolgids bij mensen met jonge kinderen, bij alle activiteiten was het team vertegenwoordigd. Ook Paraat Scholen moet werven, daar kunnen we nog wel wat in leren, we kijken nu hoe we onze scholen beter kunnen positioneren. De contacten met de werkgroep, waar ook Sinderens Belang in is vertegenwoordigd verlopen in samenwerking met de directeur en het team goed.”