Rob Groen van de gemeente Oude IJsselstreek geeft een presentatie over de Wijk van de Toekomst. Foto: Miriam Szalata

Rob Groen van de gemeente Oude IJsselstreek geeft een presentatie over de Wijk van de Toekomst. Foto: Miriam Szalata

Wijk van Toekomst is er
nog niet

Groen in de wijk, verkeer, energie en gebruik van waterstof zijn thema's die leven

VARSSEVELD - Inwoners van Varsseveld is gevraagd mee te denken over hoe ze hun huis, straat en wijk klaar kunnen maken voor de toekomst. Ruim twintig Varssevelders hebben zich aangemeld voor de aftrap van de Wijk van de Toekomst in het Borchuus. Het blijkt een niet zo’n makkelijk thema.

Door Miriam Szalata

Rob Groen van de gemeente Oude IJsselstreek is blij met het aantal aanmeldingen voor de bewonersavond. “Het is geen onderwerp waar mensen in hun dagelijkse leven mee bezig zijn. Als er dan twintig mensen op deze avond afkomen, dan ben ik tevreden.’’
Wijk van de Toekomst is een initiatief van de gemeente samen met Wonion. Ook Agem Energieloket en Varssevelds Belang zijn er bij betrokken. Zij zijn dan ook bij deze bewonersavond om te horen wat er leeft.
De belangstellenden op de bewonersavond zijn er vooral om zich te laten informeren over wat er gaat gebeuren, zo blijkt uit een voorstelrondje. De een is geïnteresseerd in het groen in de wijk, een ander in de verkeerssituatie en volgende in energiebesparing of het gebruik van waterstof.
De bewoners moeten niet verwachten dat ze deze avond een plan krijgen voorgeschoteld, maakt Groen ze duidelijk. “Dat is er niet. Er is alleen een doel: Nederland moet aardgasloos zijn in 2050.’’

Klimaatakkoord
Het is een bruggetje naar de ontstaansgeschiedenis van de Wijk van de Toekomst. Groen gaat terug naar het Klimaatakkoord in 2015 en de daaropvolgende doelen, zoals het terugdringen van de CO2-uitstoot en de energietransitie.
Dat is een behoorlijke opgave, zegt Groen. “Gemeenten hebben een regierol gekregen in de warmtetransitie. Dat betekent dat we bekijken welke warmtebronnen er zijn en hoe we van het aardgas afkunnen.’’

Een heikel
punt blijkt
de begrenzing
van de Wijk
van de
Toekomst


Als in 2018 er in Nederland wijken proeftuin worden voor aardgasloos wonen, vraagt de gemeente zich af of dat ook voor Oude IJsselstreek interessant is. Er is echter geen wijk aan te wijzen die geschikt is. Geen proeftuin dus. Er is wel een ander programma dat kansen biedt: Wijk van de Toekomst, onderdeel van het Gelders Energieakkoord.
Er volgt overleg met Wonion. “We hebben als gemeente nog meer taken, zoals vervanging van riolering en op het gebied van groen. Het zou mooi zijn als we een en ander kunnen combineren met bijvoorbeeld renovatie’’, legt Groen uit.
Er komt vervolgens een gebied in Varsseveld uit dat geschikt zou kunnen zijn als Wijk van de Toekomst. Dat gebied wordt begrensd door de Graaf van Lohnstraat, Eikenlaan, Oranjestraat en Spoorstraat. In het noordelijke en zuidelijke deel heeft Wonion veel woningen. In het midden is er meer sprake van eigen woningbezit.

Samen
Het is nadrukkelijk de bedoeling om samen met de bewoners in de wijk aan de slag te gaan. “We willen samen naar een toekomstwijk waar het prettig leven is. Het gaat ook over verkeer en groen. En dan stap voor stap richting aardgasvrij”, zegt Groen.
Als de Wijk van de Toekomst is aangewezen, wordt het zaak bewoners erbij betrokken te krijgen. Door corona ontstaat vertraging. Een infomarkt in maart 2020 gaat niet door. Er komen andere acties. Zo is er een online-sessie waar achttien mensen aan meedoen. Aan de actie warmtefoto van Agem - met een foto wordt het warmteverlies van een woning zichtbaar - doen honderd mensen mee. Saxion-studenten peilen met een enquête de tevredenheid over de wijk en de bereidheid om zich ervoor in te zetten. 64 mensen vullen die in.

Kleine stapjes
En na al deze voorbereidingen is er dan de bewonersavond in het Borchuus. Gehoopt wordt dat daarop mensen zich melden om met deskundige ondersteuning aan de slag te gaan met de Wijk van de Toekomst.
Dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn, blijkt uit de uitleg van Gino Hofman van het Gelders programma Wijk van de Toekomst. Een recente initiatief - Dieren West, Rheden - komt vanuit slechts twee bewoners die vinden dat er iets moet gebeuren. Ze zijn met kleine stapjes begonnen.

Reacties
Na alle uitleg ligt op de bewonersavond de vraag op tafel: hoe verder met Varsseveld? De reacties zijn wisselend. De een vindt het verhaal te vaag en stelt dat de gemeente met een plan had moeten komen.
Een andere bezoeker vindt het wel goed dat eerst inwoners wordt gevraagd mee te denken.
Een heikel punt blijkt de begrenzing van de Wijk van de Toekomst. Het voelt onnatuurlijk om binnen een klein dorp als Varsseveld een deelgebied aan te wijzen. Waarom zijn De Brie en Den Es en het deel ten oosten van de Spoorstraat er niet bij betrokken? Misschien moeten de bedrijventerreinen er ook bij? En als het dan over heel Varsseveld gaat, is het misschien een idee om vanuit Varssevelds Belang aan het werk te gaan?
Het zijn vragen die de initiatiefnemers van de avond nopen tot nadenken. Een bewonersgroep die met de Wijk van de Toekomst aan het werk wil, is er na deze avond nog niet.