Campagneteam PRO! v.l.n.r. Gerard Mientjes, Jan Vesters en Jan Olthof (vz); Geert Teunissen verhinderd. Foto: PR

Campagneteam PRO! v.l.n.r. Gerard Mientjes, Jan Vesters en Jan Olthof (vz); Geert Teunissen verhinderd. Foto: PR

Wonen in de Oude IJsselstreek

Silvolde – “We willen het ‘feest van burgerparticipatie’ vieren en weer terug naar de burgers die hun stem kunnen laten horen”, zegt Jan Olthof van Pro!. “Dat doen we met Pro!-On-Tour-bijeenkomsten. De eerste is op 4 oktober met als thema Wonen in de Oude IJsselstreek. Iedereen is welkom om met ons van gedachte te wisselen over betaalbare woningen.”

Door Carla van der Meer

"We willen de politieke agenda niet van bovenaf laten bepalen”, geeft Gerard Mientjes van Pro! aan. "We zijn niet links, we zijn niet rechts, maar we zijn er voor onze burgers”, zegt Jan Vesters, eveneens van Pro!. 

Samenspraak
"Het basisprincipe van Pro! is dat we onze ideeën lanceren in samenspraak met de burgers. Bijvoorbeeld over betaalbare woningen voor iedereen. Want die zijn hard nodig, dat is duidelijk. Er heerst in Nederland grote woningschaarste. Er zijn ruim één miljoen woningen nodig. Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de Oude IJsselstreek de komende jaren honderd woningen bijgebouwd moeten worden."

Mix van woonvormen
"We hebben heel vooruitstrevende ideeën en die gaan we tijdens Pro!-On-Tour delen. We hopen dat onze ideeën overgenomen worden door rest van de raad", zegt Olthof. "We willen helpen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren. We vinden dat 25 procent van alle nieuwbouw naar de sociale sector toe moet. Vooral in de kernen moet niet alles op één plek. Er moet een mix van woonvormen ontstaan. We praten met jong en oud over welke ideeën er zijn. Zoals het idee voor tiny houses, maar ook de combinatie van wonen met mantelzorg waar bijvoorbeeld de ouders in de tuin kunnen wonen. Geef boeren de vrijheid als ze hun bedrijf beëindigen om daar tiny houses te creëren.”
"In Aalten en Doetinchem zijn er de Ut Huuskes projecten, want die woningen zijn ook betaalbaar voor de jeugd”, stelt Mientjes.

Biodiversiteit
"Ons motto is: sociaal, groen en welzijn”, aldus Vesters. "Het heeft grote voordelen als je een combinatie met wonen aanbrengt. Denk aan droogte en het waterprobleem. Plaats bomen die water vasthouden en die schaduw en een grote biodiversiteit geven.”
"We vinden dat alle bouw getoetst moet worden aan groene kaders, dus natuur inclusief bouwen”, zegt Mientjes.
"Woningen moeten afgestemd worden op de burger”, zegt Olthof. "De kleine kernen moeten leefbaar gehouden worden door onder andere openbaar groen te behouden.”
"Er zijn bijna 1.500 mensen in de gemeente die op de armoedegrens zitten”, laat Olthof weten. "Het is belachelijk dat we dit toelaten. Maar ook iemand met alleen een modaal inkomen kan geen woning meer kopen.”
"We willen ons met woningen meer richten op differentiatie”, zegt Mientjes. "En niet meer projectontwikkelaargericht, want die is spekkoper. De bijeenkomst op 4 oktober is bedoeld om eigen woningbouwbehoefte beter in beeld te krijgen. We gaan met ouderen en jongeren in gesprek. De Wesenthorst zou een ideaal project zijn voor de herinrichting voor woningen.”
"Alles is erop gericht om het welzijn van de burger te verbeteren”, laat Mientjes weten. "De mensen willen wel. We staan te kijken van de vitaliteit die we ontmoeten in de kleine kernen.”

Aanmelden
PRo!-On-Tour-bijeenkomst met thema ‘Wonen in de Oude IJsselstreek' wordt gehouden op 4 oktober in het Schuttersgebouw Sint Joris in Ulft. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden is gewenst. Dit kan via website of via een mail naar: fractie@pro-oij.nl.


www.pro-oij-nl