'Achterhoek als oplossing van kubus'

Doetinchem - In reactie op de Troonrede en de Miljoenennota pleit de Achterhoek voor het goed benutten van de experimentele ruimte die de regio te bieden heeft. 

Voorzitter Mark Boumans: "In de Troonrede stelt de koning dat de wereld waar we leven te vergelijken valt met een Rubik-kubus. Alles hangt met alles samen. Welvaart, klimaat, veiligheid, duurzaamheid en economie. Onze oproep: benut de Achterhoek om de juiste draai aan de kubus te vinden. Een meerjarenstrategie, zoals de regering beoogt, helpt daarbij.”
In de Troonrede en de miljoenennota wordt aangegeven dat de regering 1 miljard euro extra beschikbaar stelt om te zorgen dat er doorgebouwd kan worden in Nederland. Boumans: "Geld is hard nodig, tegelijkertijd speelt ook een vraag om personeel en materiaal. Daarnaast zal het kabinet goed moeten kijken naar de spreiding van de 1 miljard voor woningen de komende 10 jaar, zeker nu steeds meer mensen zich blijvend willen vestigen in Oost-Nederland.”
De Achterhoek ziet ook volop kansen voor economische kansen. De regio loopt voorop in de innovatieve maakindustrie. Boumans: "Met de nieuwe ronde voor het Nationaal Groeifonds ligt er een kans om extra te investeren in digitalisering en 3D-metaalprinten voor een duurzame en minder transportafhankelijke maakindustrie.  En met betrekking tot waterveiligheid en innovatie staat volgende week een Tweede Kamerbezoek gepland aan Nijhuis Industries in de Achterhoek."