Mark Jansen, voorzitter van Jubal Varsseveld. Foto: Roel Kleinpenning
Mark Jansen, voorzitter van Jubal Varsseveld. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Prijs voor Jonah Falke en Jubal

Varsseveld - De winnaars van de Kunstprijs en de Cultuurprijs Oude IJsselstreek kregen vrijdag 24 september hun prijs uitgereikt door wethouder Janine Kock. Jonah Falke won de Kunstprijs en de Cultuurprijs was voor harmonie Jubal. “Door het uitreiken van deze prijzen willen we een podium geven aan kunst en cultuur. Het is de jus van onze samenleving”, laat Kock weten.

Door Carla van der Meer

“Ik vind mij veel te jong om een prijs te winnen, maar ik vind het een eer dat gewaardeerd wordt wat ik doe”, zegt Jonah Falke (30) als reactie op het winnen van de Kunstprijs. “Naar mijn idee ben ik pas begonnen. Mijn eerste boek ‘Bontebrug’ kwam in 2016 uit. Ik had net daarvoor de kunstacademie gedaan. Sinds 2013 exposeer en publiceer ik.”
Falke was zanger, gitarist en songwriter bij de band Villa Zeno. Hij is veel in De Achterhoek en in Arnhem. “Ik vind het wel prettig om een koffer te hebben en geen huis. Ik reis heel veel voor reportages zoals recent naar Berlijn en Canada. Bij de uitreiking van de Kunstprijs kon ik ook niet aanwezig zijn, want ik was toen bezig met een reportage over daklozen in Parijs."
Jonah Falke heeft vorig jaar een maand op de geboortegrond van Vincent Van Gogh in Zundert gewoond. “Ik heb daar geschilderd en aan een boek gewerkt, ‘Dagboek uit Zundert’. De ondertitel is: ‘Wat valt er in godsnaam nog toe te voegen aan een plek als deze’. Iedereen weet al zoveel over hem, en als schilder kun je niet om Van Gogh heen. Ik heb veel van zijn brieven gelezen. Het is interessant hoe hij zijn leven inrichtte.”
De boekpresentatie van ‘Dagboek uit Zundert’ is op 17 oktober in Zundert om 15.00 uur bij het Van Gogh Huis. Er is dan tevens een expositie van het werk van Falke.
Falke werkt onder andere voor Vrij Nederland, De Gelderlander en De Volkskrant.

Mooi om gezien te worden
"De Cultuurprijs is een mooie erkenning, vooral voor ons jeugdbeleid”, vindt Mark Jansen, voorzitter van Jubal. "Wij zijn de muziekvereniging met de meeste jeugd in de gemeente. Het is mooi dat dit gezien wordt. We waren vorig jaar al genomineerd. Dat was toen al een mooie bevestiging. Bij een tweede nominatie hoop je natuurlijk dat je wint, maar dat weet je pas als het zover is.”
Jubal telt in totaal 116 leden, waarvan 55 leerlingen. "Ongeveer de helft van onze leden is dus leerling”, laat Jansen weten. "Dat zie je niet zoveel. Kinderen vanaf groep 5 kunnen lid worden. We hebben vier jeugdorkesten binnen de vereniging. Verder hebben we een totaal opleidingsprogramma tot aan het conservatorium.”
De leerlingen van Jubal kunnen al snel in orkesten samenspelen en diverse muziekdiploma's halen. Jubal heeft een jeugdbestuur van tieners en jongvolwassenen dat tal van activiteiten voor de jeugd organiseert. “Nieuwe leden beginnen met een startersspektakel”, laat Mark Jansen weten. “In een half jaar tijd kunnen ze snuffelen aan instrumenten en geven ze een voorstelling. Samenspel vinden we heel belangrijk. Ook al kunnen ze pas drie noten lezen, samenspel staat voorop. We zien ook dat groot deel van de kinderen orkesten leuker vindt dan de muzieklessen, maar de lessen zijn nodig voor de basis."