Scheid zooi. Foto: PR
Scheid zooi. Foto: PR PR

Ambitieuze begroting in aanloop naar verkiezingsjaar

GENDRINGEN – “Niet achterover leunen, maar doorpakken.” Het is de wens geweest van de voltallige gemeenteraad bij de behandeling van de voorjaarsnota in juni van dit jaar. 

Door Walter Hobelman

De gemeenteraad vond toen zelfs dat er nog een schepje bóvenop de plannen van het college gedaan kon worden. Dat is voor het college van B&W mede de aanleiding om de nieuwe begroting voor 2022 de titel ‘Met ambitie door!’ te geven. Deze begroting is op 30 september gepresenteerd en wordt begin november in de raad behandeld.
"Het is niet ongewoon om de laatste begroting van een gemeenteraadsperiode (op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen, WH) niet al te ambitieus te maken. Wij doen dat deze keer niet, want de raad heeft ons gevraagd om te blijven investeren”, aldus wethouder Ria Ankersmit. ”We kunnen opnieuw een meerjarig sluitende begroting presenteren met een scala aan ambitieuze plannen en doelen.” Daarvoor moet wel geld uit de algemene reserve worden gehaald.
Inwoners in de gemeente krijgen komend jaar te maken met een stijging van de woonlasten van bijna drie procent. Voor huishoudens met een eigen woning en een kleine grijze container betekent dat er gemiddeld 25 euro per maand meer betaald moet gaan worden.
Het verwerken van afval is duurder geworden. De rijksoverheid heeft de gemeenten belast met een verbrandingsbijdrage en die wordt op de inwoners verhaald. ”We willen komend jaar ons afval nog beter scheiden. Op zich gaat dat al goed, maar met name in het restafval (de grijze container) kunnen we het met elkaar nog wel iets beter doen”, concludeert wethouder Janine Kock, die onder andere milieu & afval in haar portefeuille heeft. "De campagne ‘Scheid zooi' loopt inmiddels. Het onderscheid tussen ‘goedzooi', die nog herbruikbaar is en ‘rotzooi' waar écht niets meer aan te verwerken valt moet nog beter uitgewerkt worden.”
Ambitieus is de gemeente als het gaat om woningbouw. "We willen de komende negen jaar ongeveer 2.000 woningen bouwen. Dat is een forse uitdaging”, erkent verantwoordelijk wethouder Ben Hiddinga. "Alle gemeen te hebben op dit moment bouwambities en dat zorgt voor een gebrek aan voldoende menskracht bij het behandelen van vergunningen en aanvragen, maar ook in de bouwwereld zelf. We doen wat we kunnen op dit moment. Want de vraag naar woningen is groot.”
Andere speerpunten in de begroting zijn onder andere toerisme, een vitaal buitengebied en vergroening van de woonkernen. Binnen het sociaal domein gaat de gemeente in 2022 verder met onder andere het samenbrengen van alle inkomensregelingen en het realiseren van meer maatschappelijke banen voor werkzoekenden voor wie het in de huidige arbeidsmarkt niet makkelijk is om regulier betaald werk te vinden.
Op de gemeentenieuws pagina in deze krant is een samenvatting te vinden van de plannen uit de begroting. De begroting zelf wordt op 1 (algemene beschouwingen) en 4 november (2e termijn en besluitvorming) in de gemeenteraad behandeld. Beide avonden begint de raadsvergadering om 18.00 uur in de Conferentiezaal van de DRU cultuurfabriek en de vergaderingen zijn openbaar.