Marijke Douwes: "Ik wil de kinderen aangeven hoe normaal ze eigenlijk zijn, ook al voelen ze zich misschien niet zo.” Foto: Roel Kleinpenning

Marijke Douwes: "Ik wil de kinderen aangeven hoe normaal ze eigenlijk zijn, ook al voelen ze zich misschien niet zo.” Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Hans heeft een egeltje voor zijn eigen rustmoment

XInterviews & Achtergrond

Ulft - “Hans, die de hoofdrol speelt in mijn boek ‘Wat een boel prikkels!’ is een HSP (High Sensitive Person) jongetje”, vertelt Marijke Douwes (35). “Hans krijgt heel veel prikkels uit zijn omgeving binnen. Daarom wordt het druk in zijn hoofd. Als het hem allemaal te druk wordt en hij raakt overprikkeld, heeft hij met zijn moeder afgesproken dat hij een egeltje van klei op tafel zet om aan te geven dat hij even met rust gelaten wil worden.”

Door Carla van der Meer

“Als Hans merkt dat er iemand in de klas verdrietig is, dan vertelt hij dat aan meester Jan, zodat de meester het kan oplossen”, zegt Douwes. “Zo leert Hans dat hij niet alle prikkels die hij binnenkrijgt zelf hoeft op te lossen, want dat is veel te druk voor hem.”
Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Hans. “Ik wil de kinderen graag op een speelse en humoristische manier meenemen naar wat de belevingen van HSP zijn”, vertelt Douwes. “Er is veel bekend over HSP, alleen wordt er niet zoveel over gesproken. Dat wil ik doorbreken. Ik wil de kinderen laten weten: HSP is oké. Het boek is voor alle leeftijden, om voor te lezen of om zelf te lezen. Het is ook een tool voor ouders en leerkrachten.”

Je voelt je anders

“Heel vaak weten volwassenen en kinderen niet dat ze hoogsensitief zijn”, legt Douwes uit. “Ze merken wel dat ze heel vaak moe zijn en in hun hoofd veel nadenken. Ze voelen zich anders. Een kind zal dat niet snel uitspreken, maar als je ouder wordt, voel je je zeker anders.”
Douwes weet waarover ze praat. Ze is zelf ook HSP. “Mijn beide ouders zijn ook HSP”, vertelt ze. “Ik heb heel veel op Google opgezocht en heel veel boeken over HSP gelezen. Ik merkte dat het fijn is om er met mensen over te praten. Het waren heel interessante gesprekken. Ik herkende veel in de verhalen die mensen vertelden.”
Het komt voor dat HSP aangezien wordt voor autisme, maar het is iets anders. “Het grote verschil is dat kinderen met autisme het lastig vinden om eigen gevoelens en emoties te herkennen. Een kind met HSP kan dat juist wel. En vaak te erg. Ze weten zelf vaak niet waarom ze ergens zo heftig op reageren en bijvoorbeeld boos worden of gaan schreeuwen. Ik wil de kinderen van jongs af aan laten zien dat ze extra voelsprieten hebben en dat dat juist iets moois is. HSP is oké. Ik wil de kinderen aangeven hoe normaal ze eigenlijk zijn, ook al voelen ze zich misschien niet zo.”

Geschreven vanuit passie

Met het boekje ‘Wat een boel prikkels!’ wil Douwes ouders en leerkrachten handvatten geven om HSP te herkennen en er mee om te gaan. “Dit boek heb ik geschreven vanuit een passie en een verlangen om wat ik in mijn jeugd niet aan begeleiding heb gehad. Dat ik een deel van mijn ervaringen door dit boek door kan geven, geeft voldoening.”
Douwes heeft de meest belangrijke eigenschappen van HSP in het boek omschreven zonder ze te noemen. Ze zijn verweven in de dingen die Hans meemaakt. “De plaatjes in het boek zijn zwart-wit”, zegt Douwes. “De kinderen kunnen die zelf inkleuren. Dat geeft minder prikkels en het boekje wordt op deze manier hun eigen boekje.”

Heel persoonlijk

Douwes werkt als facilitair medewerkster op het DRU Industriepark. “Bij de bibliotheek ben ik vrijwilligster geweest”, vertelt ze. “Daar zijn ze ook enthousiast over mijn boek. Ze geven tips bij de testlezingen. Dat ik mijn ervaringen in het boek kan verwerken, maakt het heel persoonlijk.”
Dit is het eerst boek van de hand van Douwes, maar ze schrijft al sinds haar kinderjaren. “Ik heb al heel wat gedichten, verhalen en liedjes geschreven”, laat ze weten. “Als ik met mijn boek maar één kind kan helpen, dat vraagt: mag ik ook een egeltje maken, dan ben ik al blij.”
Het boek wordt momenteel afgerond. Op website is de voorgang van het boek te volgen.


www.marijkedouwes.nl