Moeder Bep Hajema fotografeert haar zoon Kenny bij de net geplaatste eerste steen. Naast haar Dirk Venema, directeur stichting Zozijn. Foto: Roel Kleinpenning
Moeder Bep Hajema fotografeert haar zoon Kenny bij de net geplaatste eerste steen. Naast haar Dirk Venema, directeur stichting Zozijn. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Eerste steen gelegd voor nieuwe woonlocatie Zozijn Ulft

Algemeen

ULFT – Met het leggen van de eerste steen door wethouder Ben Hiddinga komt de opening van de nieuwe woonlocatie van Zozijn in Ulft weer een stapje dichterbij. Donderdagmiddag 21 oktober werd van dit moment een klein feestje gemaakt voor de toekomstige bewoners, medewerkers en omwonenden. Naar verwachting kan het nieuwe pand in april volgend jaar in gebruik worden genomen. 

Door Walter Hobelman 

“Het allermooiste van dit nieuwe pand vind ik de centrale ligging, midden in Ulft”, vertelt Dirk Venema, directeur Vastgoed & Bedrijfsdiensten van Zozijn. “Dankzij de goede samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek is het gelukt om op deze plek woonruimte te creëren voor onze bewoners. Een prima plek, dicht bij de winkels en andere faciliteiten. Een duidelijk signaal dat iedereen in Ulft meetelt en mee kan doen.” 

Ook wethouder Ben Hiddinga benadrukt dat. “Iedereen wil vooruit in de wereld. We zijn als gemeente van mening dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Geen woonvorm aan de rand van een wijk of dorp, maar in het hart van Ulft.”
De huidige locatie aan de Dr. Van Hengelstraat is verouderd en er is op die plaats geen ruimte voor groei. De veertien bewoners van die locatie verhuizen komend voorjaar naar de nieuwe locatie. Daarnaast komen er nog vijftien bewoners bij waarmee de wachtlijst van Zozijn een beetje kan worden ingekort. “Er is veel vraag naar dit soort woongelegenheden en we zijn blij dat we hier in Ulft meer plaats kunnen bieden”, vertelt Henk Loman, regiodirecteur bij Zozijn. “De mensen die hier komen wonen krijgen allemaal een eigen studio met een eigen badkamer en toilet. De woonkamer is groter dan de huidige en het hele pand is geheel energieneutraal.”
Vooral die eigen badkamer en toilet zijn voor de bewoners dingen waar ze nu al naar uitkijken. “Nu moet je soms wachten als je naar de wc moet, omdat iemand anders eindeloos lang staat te douchen”, vertelt Els.

‘Het
allermooiste
van dit nieuwe
pand vind ik
de centrale
ligging,
midden in Ulft’

Medebewoner Willemien kijkt ook met spanning uit naar de verhuizing. “Ik moet nog nieuwe spulletjes gaan kopen, maar dat duurt nog even.” Beide bewoners maken van de gelegenheid gebruik om het pand van binnen te bekijken. “Ik heb al wel foto’s gemaakt van de buitenkant, maar hoe het er van binnen uitziet wist ik nog niet. Maar het is nog niet klaar zie ik”, concludeert Els.
Ook Kenny bekijkt alles met aandacht. “Als ik hier woon heb ik alles lekker dichtbij en ik krijg een eigen badkamer en toilet”, vertelt hij trots. Zijn moeder vertelt dat Kenny al heel lang ‘bezig’ is met de aanstaande verhuizing. “Het wordt ongetwijfeld een hele verbetering en het is ook fijn dat er nog meer bewoners bijkomen. Het is allemaal natuurlijk wel een beetje spannend voor Kenny, maar samen met de begeleiding komt alles vast wel voor elkaar.”

Zozijn biedt liefdevolle en vakkundige zorg, ondersteuning en begeleiding aan kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen, volwassenen met een beperking en volwassenen, kinderen jongeren met niet-aangeboren hersenletsel. Zodat zij tot bloei komen, zich kunnen ontwikkelen en mee kunnen doen in de samenleving. De nieuwe locatie in Ulft, die nog een naam moet krijgen, biedt ‘begeleid wonen’ aan 29 mensen met een verstandelijke beperking.