Oud-Silvoldenaar Bas ten Have trad jarenlang op in zijn theater/restaurant Klif 12 in Texel. Zondag presenteert hij zijn autobiografie. Foto PR

Oud-Silvoldenaar Bas ten Have trad jarenlang op in zijn theater/restaurant Klif 12 in Texel. Zondag presenteert hij zijn autobiografie. Foto PR

Heleen Vink

Bas ten Have presenteert zijn boek Sammy op DRU Industriepark in Ulft

Cultuur

ULFT /SILVOLDE - In de rubriek ‘Uitgevlogen’ portretteren we oud-inwoners van de gemeente, die elders aan de weg timmeren. Zondag 31 oktober op DRU Industriepark is de presentatie van de roman Sammy, geschreven door oud-Silvoldenaar Bas ten Have, die al tientallen jaren op Texel woont.

Door Marcel van Berkum

Bas ten Have is 61 en geboren aan Terborgseveld in Silvolde als middelste van drie kinderen. Op zijn vierde vertrok het gezin naar de Pr. Bernhardstraat in een pand naast het kerkhof waar vader Joop een verfhandel had. “We hadden een grote tuin met achterin een klein bos waar we uitstekend hutten konden bouwen. Hans Gal, Marinus Eppink en Guido Berntsen waren vriendjes uit die tijd.” Voor het lager onderwijs ging Bas naar ‘de jongensschool’ in zijn dorp. Op de katholieke basisschool werd met harde hand les gegeven. De jonge Bas kreeg regelmatig een draai om de oren van de leraar van dienst. “Ik was een koppig en opstandig baasje. Ik had toen al het besef dat respect van twee kanten moet komen. Ik behandelde de leraar met respect en verwachtte dat ook van hem.” Na de basisschool ging hij naar het Isala College. “Daar was de sfeer totaal anders. Vrijgevochten. Ik kon er niet aarden en verkaste naar de Bluemersmavo. Daar werd nog ouderwets les gegeven en wel eens een tik uitgedeeld.” Na de mavo haalde hij het havo-diploma aan de GSGD in Doetinchem. In zijn jeugd voelde hij zich op zijn plek in Silvolde en vermaakte zich uitstekend in jongerencentrum Illusion. Iedereen in het dorp kende vader Joop en moeder Corrie. Joop ten Have was met carnaval buutreedner De Nöt en trad ook op met het muzikale duo Peerken en Leerken. Corrie schreef en dichtte. Bij elke dorpsactiviteit was zij betrokken.

Bas kookte graag en smakelijk en wilde van jongs af kok worden. Zijn jongensdroom was een eigen restaurant en een gezin met vrouw en drie kinderen. Het liep anders. Hij ging werken in de zorg met verstandelijk gehandicapten.

Geen dag zonder pijn

Toen, in 1982, kwam het fatale ongeluk, dat onnoemelijk veel impact had in het dorp en op de inzittenden. Vijf jongeren crashten met een auto. Eén stierf aan de gevolgen. Bas belandde vanaf de achterbank op het wegdek. Lang was het onzeker of hij zou overleven. Hij had een forse schedelbreuk, hersenletsel en veel botbreuken. “Vanaf dat moment, veertig jaar lang, gaat er geen dag voorbij zonder pijn, veel pijn.” In de jaren negentig ontmoette Bas Cor van Herwaarden, die een theater/restaurant runde in Den Hoorn op Texel en hij besloot naar het eiland te verhuizen.

“De eerste tijd was ik vooral in de bediening en de keuken te vinden, maar geleidelijk ging ik ook optreden; samen met Cor in zelf geschreven programma’s.” Het was succesvol en altijd vol met eilanders en toeristen. “Tijdens een optreden kon ik even de pijn vergeten.” In 2017 besloten Bas en Cor na tientallen succesvolle jaren theater/restaurant Klif 12 te verkopen. “Ik ben wel verknocht aan familie en kom nog vaak in Silvolde”, zegt Bas, die zich binnenkort laat opereren voor een experimentele Deep Brain Stimulation, waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst. Door elektrische stimulatie kunnen gericht symptomen worden onderdrukt.

Presentatie en theater

Nu ligt er een autobiografische roman over zijn turbulente leven. “Dat wilde ik al jaren. Het zat als het ware achter mijn borstbeen te drukken en moest eruit. Ik heb lang naar een structuur gezocht. De opvallende indeling is afgestemd op het intrigerende lied Sammy van Ramses Shaffy. De 53 tekstregels zijn de hoofdstukken in mijn boek.” Het verhaal is een ontmoeting door de twee hoofdpersonen Herman en Gert. Niet toevallig de voornamen van zijn beide opa’s. De één is de man, die Bas dacht te worden toen hij een jaar of 17 was in Silvolde. De ander werd hij na het ongeval. Met handicaps en pijn, maar ook met kunst en gein op Texel.
De feestelijke boekpresentatie van Sammy is zondag in het Portiersgebouw op het DRU Industriepark. Tegelijkertijd is de presentatie van het boek ‘Mijn Droom’, dat Cor van Herwaarden schreef over zijn theateractiviteiten. Uiteraard komt Bas er ook prominent in voor. Tevens spelen Bas en Cor een cabaretprogramma van een half uur met sketches uit hun Klif 12-repertoire. In de DRU zijn ook schilderijen van Bas te zien, die hij in zijn atelier in de duinen maakt. “Ik hou van abstract en kleurrijk.”

De presentatie van de boeken plus de theatervoorstelling en de expositie zijn op zondag 31 oktober in het Portiersgebouw vanaf 14.00 uur. De boeken zijn ter plekke te koop en ook in Primera in Ulft.

www.corenbas.nl