Zlimsamen bij Woningcorporatie Wonion

ULFT - Woningcorporatie Wonion in Ulft start een project Zlimsamen waarbij de corporatie ruim 300 huurders van 65 jaar en ouder in Varsseveld gratis voorzieningen aanbiedt die deze huurders helpen om langer veilig en comfortabel zelfstandig thuis te (blijven) wonen. 

Het aantal ouderen in Nederland groeit. In de Achterhoek is de vergrijzing zelfs groter dan in de rest van Nederland. De groeiende groep ouderen woont veelal zelfstandig in een eengezinswoning. Wonion doet hen een aanbod dat bestaat uit een gratis advies op maat van een Zlimthuis-adviseur en gratis voorzieningen die het risico op vallen verkleinen, het comfort vergroten en die zorgen voor een veilig gevoel. Wonion doet dit aanbod samen met Zlimthuis, Leefsamen en De Naobers.  
Wonion kan dit aanbod doen dankzij financiering door de Regio Deal en de provincie Gelderland. Het aanbod van Wonion is een vervolg op een pilot in Gendringen vorig jaar waarvan ruim 80 huurders gebruik maakten. Het maakt bovendien deel uit van een project waarbij de Achterhoekse woningcorporaties Sité, ProWonen, De Woonplaats en Wonion de sociale alarmering van Leefsamen aanbieden bij in totaal 3.000 huishoudens met senioren.
De voorzieningen bestaan uit zaken als betere verlichting, douchezitjes, drempelhulpen en deurspionnetjes. Daarnaast kunnen huurders kosteloos een half jaar de sociale alarmering van Leefsamen uitproberen. Daarbij worden er slimme sensoren in de woning aangebracht die een beginnende brand, een inbraak of inactiviteit (bijvoorbeeld door een val) registreren. Met de paniekknop kan de bewoner ook zelf alarm slaan. De kinderen of buren ontvangen dan een melding op hun smartphone via de app, zodat er snel hulp ter plaatse is.