Gerard Klaassen tijdens ABBA-tribute in Openlucht Theater Engbergen Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning
Gerard Klaassen tijdens ABBA-tribute in Openlucht Theater Engbergen Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning

'Als de gemeenschap het theater over tien jaar nog steeds waardeert ben ik gelukkig'

Gerard Klaassen draagt voorzittershamer Openluchttheater Engbergen over

Door Walter Hobelman

ULFT/GENDRINGEN – Iets meer dan tien jaar geleden stapte Gerard Klaassen in het bestuur van de Stichting Openluchttheater Engbergen. “Nietsvermoedend begon ik samen met Rob Berentsen en Johan Cranenburg aan de klus om dit kostbare erfgoed verder te ontwikkelen. Nu, terugkijkend, concludeer ik dat we het openluchttheater uit de vergeethoek hebben gehaald en weer volop in de belangstelling hebben gekregen. Ik kan nu dus écht met pensioen.”

Het openluchttheater in Engbergen kent een interessant verleden, (zie kader, WH). “Vrijwilligerswerk en openluchttheater Engbergen zijn bijna synoniemen, nu nog steeds”, benadrukt Klaassen. ”Al het werk wordt nu gedaan door een groep van ongeveer vijftien vaste vrijwilligers en een grote groep die ons tijdens evenementen ondersteunt.” De afscheidnemende voorzitter is blij dat de jongere generatie ook actief de schouders onder al het werk zet. “Joke Seinen wordt de nieuwe voorzitter en dat geeft een goed gevoel.”

Erfgoed moet bewaard worden
“Het openluchttheater is uniek”, vindt Klaassen. “Het is erfgoed dat bewaard moet worden. De afgelopen tien jaar is er heel hard gewerkt om het geheel een nieuwe impuls te geven. Met evenementen als ‘Engbergen in lichterlaaie’ en de ‘tribute’ concerten die met regelmaat worden georganiseerd hebben veel mensen de weg naar het openluchttheater weer weten te vinden.” De gebruikte succesformule hiervoor wil Klaassen wel verklappen. ”Als je de boel in de fik steekt, dan komen de mensen vanzelf”, zegt hij lachend, verwijzend naar het succesvolle evenement ‘Engbergen in lichterlaaie.’ Het is een feit dat de verschillende edities hiervan grote publieke belangstelling hebben getrokken. “Dat begon met vierduizend bezoekers en groeide in de loop der jaren uit tot tienduizend bezoekers”, aldus Klaassen.

Rendabel openluchttheater
"Zonder verder ook maar iemand tekort te willen doen mag de naam van Rob Berentsen niet onvermeld blijven. Hij heeft de verbouw gecoördineerd van het gebouw dat bij het openluchttheater staat. Hij heeft alles geregeld en behandelt het gebouw alsof het zijn eigen woning is.” Zo is het gebouw in de loop der jaren van goede cv voorzien en geïsoleerd, heeft het nieuw meubilair en is er een extra etage gecreëerd. Mede daardoor is het de stichting gelukt om het openluchttheater rendabel te krijgen. "Daarnaast hebben ook veel bedrijven, organisaties en de gemeente een aandeel geleverd.”

De toekomst
“Wat volgens mij nog wel een aandachtspunt is, is diversiteit in de programmering. Het theater is geschikt voor meer dan alleen maar muziekoptredens. Ik denk dan aan dans-, cabaret- of toneelvoorstellingen. Ik weet dat dit soort zaken ook op het lijstje van Joke staan, dus komt dat wel goed.”

Klaassen heeft zaterdag tijdens de Abba tribute-avond officieel afscheid genomen als voorzitter. “Als het openluchttheater over tien jaar nog net zoveel waardering krijgt van de gemeenschap, dan ben ik tevreden. De dip die we door corona hebben opgelopen, daar komen we wel weer overheen. Zolang iedereen die meewerkt dezelfde betrokkenheid bij het theater heeft en af en toe over eigen wensen of belangen heen durft te stappen, kan er gezamenlijk iets moois in stand blijven.”


In kader: 

Het ontstaan van het openluchttheater begon ooit met de geniale ingeving van een koorlid van zangvereniging ‘De eendracht’, die voorstelde om met het koor te gaan repeteren in ‘de ganzenkoel’, zoals de plek van het huidige openluchttheater destijds werd genoemd. Doordat dit gedeelte van Engbergen reeds de vorm van een kuil had, was dit erg praktisch om toeschouwers een plaats te bieden bij een uitvoering. Zo besloot het toenmalig oranjecomité van Gendringen om zitplaatsen en een speelvloer in de kuil te bouwen. Om fondsen te werven werden onder andere aandelen verkocht. Kopers van deze aandelen hadden dan toegang tot de latere voorstellingen in het theater.

In 1957 werd met de bouw gestart. Aan de bouw van het openluchttheater werd door talloze vrijwilligers uit de gemeente gewerkt. Halverwege de bouw kwam er ook hulp van de toenmalige ambachtsschool uit Ulft. De leerlingen onder leiding van leraar H. Peters konden als stageproject ook overdag aan het openluchttheater werken. Op 27 Juli 1958 was het theater klaar.