Gerard Kolenbrander (rechts) met Geert Eberhard van de stichting WensAmbulance. Foto: PR
Gerard Kolenbrander (rechts) met Geert Eberhard van de stichting WensAmbulance. Foto: PR

Organisatie Concert for Dreams droomt van grote opbrengst

DINXPERLO – Muziek maken voor het goede doel. Het mag weer en het kan weer. Reden voor Gerard Kolenbrander uit Dinxperlo om een groot aantal muzikanten bij elkaar te brengen voor een muzikale avond, waarvan de opbrengst volledig gaat naar de Stichting WensAmbulance Oost- Nederland.

Door Walter Hobelman

“Het werk van de Stichting WensAmbulance Oost- Nederland heb ik persoonlijk leren kennen bij het ziek zijn van mijn eigen broer”, vertelt Gerard Kolenbrander. “Het raakte mij diep, die betrokkenheid en het enthousiasme van de vrijwilligers. Ze doen letterlijk alles om ervoor te zorgen dat een mens nog één keer een verschrikkelijk mooie dag kan hebben. En dat allemaal op vrijwillige basis. Ik wist direct dat ik voor deze stichting iets goeds wilde doen.”

'In principe
kunnen we
elke wens
vervullen'


Kolenbrander is een echte muziekfreak en heeft een groot netwerk van muzikanten uit Nederland en daarbuiten. Al maandenlang is hij bezig om het ‘concert for dreams’ vorm te geven. Samen met Jelena Olijslager trommelt hij artiesten bij elkaar, zoekt sponsoren en ondersteuners om alles financieel goed voor elkaar te hebben en is hij op jacht naar bijzondere objecten voor een bijzondere veiling. “Het is een dagtaak”, geeft hij toe, “maar ik vind het geweldig om dit te doen.”

Het programma van het Concert for Dreams valt op door de eenvoud. Tijdens de inloop (vanaf 18.00 uur) speelt de band ‘The boogie Dogs’ in de foyer van het Kulturhus in Dinxperlo. Vervolgens warmt ‘Magic Frankie’ de zaal een beetje op en is ‘Firehouse Mama’ de aansluitende band voordat het grote spektakel echt losbarst. Dat spektakel komt van ‘The All Stars Band’ die bestaand uit een groot aantal artiesten die afwisselend het podium betreden. “Het wordt deze avond een echt blues-rock evenement maar daar zitten ook verbindingen tussen met klassieke muziek, pop en soul invloeden. Het wordt een verrassend programma, bijna non-stop en dus voor elk wat wils.” De avond wordt door Edvard Niessing, voormalig Nederlands radio-dj en nieuwslezer, aan elkaar gepraat en geopend door Peter Drenth, lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Tijdens de noodzakelijke bandwisselingen wordt kort maar krachtig uitgelegd wat de Stichting WensAmbulance Oost- Nederland doet. “Er komt een behoorlijk groot promotieteam naar Dinxperlo, bestaande uit een drietal ambulances, een aantal vrijwilligers maar ook een aantal muziekliefhebbers die als wens hebben om deze avond bij te wonen”, vertelt Kolenbrander.

Inmiddels heeft de organisatie ruim 140 sponsoren bij elkaar gebracht uit Oost Nederland en Duitsland. “Elke euro die die avond binnenkomt gaat rechtstreeks naar de stichting. Via de website www.concertfordreams.nl kan nu al een bod uitgebracht worden op verschillende bijzondere items. “Veel artiesten begeven zich ook op het terrein van kunst of schrijven een boek. Een groot aantal van hen heeft speciaal voor het benefietconcert voor Stichting WensAmbulance Oost Nederland een kunstwerk, gesigneerd boek, cd’s of andere artikelen beschikbaar gesteld die verkocht mogen worden voor het goede doel.”

“We hebben inmiddels zo veel items ter beschikking gekregen dat het niet te doen is om deze op 5 november tijdens de avond te veilen. De items staan op de website met de mogelijkheid voor iedereen om daar op items te bieden en het begeerde item in bezit te krijgen. Er is sprake van een bodemprijs en wanneer deze niet gehaald is blijft het item onverkocht. Op de avond van 5 november zullen we de niet-verkochte items uitstallen bij Noaberz en dan is er alsnog mogelijkheid om deze te kopen”, legt Kolenbrander uit. Een opvallend item is volgens Kolenbrander een cd box met daarin alle 28 cd’s die door gitarist Jan Akkerman zijn uitgebracht. Meebieden kan via: concertfordreams@gmail.com 

Voor de opmaak:[ in apart kader] :

De Stichting WensAmbulance Oost-Nederland is actief in de regio Twente en Achterhoek en een stukje van de aanliggende Duitse grensstreek. “Wij hebben ongeveer tachtig vrijwilligers die in kunnen schrijven om een wens van een ziek iemand of de familie daarvan te vervullen”, legt Geert Eberhard van de stichting uit. “Wij hebben als doel de (laatste) wensen van (pre) terminale en ernstig zieke personen mogelijk te maken door liggend vervoer aan te bieden.” De ambulances zien er van buiten uit als een reguliere ambulance maar zijn van binnen anders ingericht. Er is ruimte voor een zieke, maar ook voor een aantal familieleden en een verpleegkundige. “In principe kunnen we elke wens vervullen, dat is in elk geval ons doel. Het is werk is bijzonder om te doen, want het geeft enorm veel voldoening als vrijwilliger om te zien hoe patiënten soms opleven als ze nog één keer hun eigen huis, hun bedrijf waar ze hun hele leven gewerkt hebben, het strand of een ver weg wonend familielid kunnen zien”, aldus Eberhard. “Het blijft aangrijpend als wij een paar dagen nadat we een wens vervuld hebben, horen dat de patiënt in kwestie is overleden. Maar familieleden zeggen dan vaak: “'Die wens, dat heeft nog zóveel goeds gedaan in die laatste dagen, dat maakt het verdriet van nu iets dragelijker'.”

De Stichting WensAmbulance Oost- Nederland is een ANBIO erkende stichting en draait volledig op vrijwilligers. “Daar kunnen we er nog wel wat meer van gebruiken want het aantal wensen neemt toe en we zijn bezig om een vierde ambulance aan te schaffen. De vrijwilligers staan allemaal te trappelen om mee te gaan, ik hoef nooit te zeuren wie er tijd vrij kan maken. Daardoor kunnen we ook heel flexibel en soms heel snel werken.” Meer informatie over de stichting is te vinden op de website www.wensambulance.nl


Voor de opmaak:[ in apart kader] :

Deelnemende muzikanten zijn onder andere: Rob Orlemans (gitaar/zang), Kees Dusink (gitaar), Hanneke Kolkman (saxofoon), Ruud Wegman (mondharmonica), Floor Kraayvanger (zang), Noa Staal (viool), Ruben Hoeke (gitaar), Andy Neijmeijer (hammond), Pat de Wolf (drums), Gregor Hilden (gitaar), Heidi Kraan (zang), Julia Raggers (viool), Özgür Hazar (gitaar/ zang), Jos de Wilde (gitaar), Diederik Ruisch (trompet), Bennie Veldman (hammond), Tenny Tahamata (bas), Eva van der Sterren (viool), Sanne van Hoff (gitaar), Dinant Duenk(zang), de blazerssectie van The Purple People Soulband, en nog vele anderen.

Afbeelding
Een wens wordt vervuld. Foto: Petra Lenssen
Gerard Kolenbrander (links) met Geert Eberhard van de stichting WensAmbulance. Foto: PR