Remko Alberink.

Remko Alberink.

PR

Column Remko Alberink: Mensen

Opinie

De titel ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’ ging recent aan de neus van de gemeente Oude IJselstreek voorbij, Stein werd als winnaar gekroond op het onlangs gehouden congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Nu zal het menigeen niet kunnen schelen, talloze anderen zijn echter wél begaan met het wel en wee van onze medemens. Hoe dikwijls ervaren mensen dat een inclusieve samenleving nog heel ver weg is, het is daarom goed dat ook gemeenten zich daarvan bewust zijn. Dat kan met budget, voorleesberichten op de website voor slechtzienden, een trapjeslift bij een gemeentehuis of faciliteiten voor werknemers. 

Toegankelijkheid betekent ook laagdrempelig en bereikbaar, de gemeente als gelijkwaardige gesprekspartner. Dat daar grosso modo in heel Nederland nog wel een slag te maken is, is een open deur.

Alle lof voor Ouder IJsselstreek dus, alleen vraag ik me wel af waarom we er als Nederland een verkiezing voor nodig hebben om aandacht aan deze doelgroep te geven. Zou het niet vanzelfsprekend moeten zijn?

Minstens zoveel zei mij namelijk een andere verkiezing die nagenoeg tegelijkertijd werd gehouden, die van ‘De beste ambtenaar van Nederland’. Met zoveel mensen die voor de overheid werken is het een beetje appels en peren, maar op de lijst stond ook Manus Willemsen van de Gemeente Oude IJselstreek.

In de omschrijving van de honderd laatste kandidaten stond dat de ‘oud-gemeentevoorlichter met een gouden pen, die na een lichte beroerte bij de gemeente in dienst is gebleven met aangepast werk, zeer succesvol is in het binnenhalen van fondsen.’ Dit resulteerde al ‘in meer dan honderd heel blije inwoners en meer dan 7 ton aan geld van fondsen voor hun projecten.’

Willemsen haalde de laatste twaalf van de verkiezing helaas niet, en ik ken de achtergronden ook niet precies, maar door iemand als Willemsen niet af te serveren als werkgever maar te kijken waar hij goed in is, het is mijn inziens een uitstekend voorbeeld van goed werkgeverschap.

Chapeau dus voor hen die Willemsen deze functie hebben toebedeeld, en voor hem die deze functie zo waardevol invult. Dat is een ‘nummer één waardige-prestatie.’ Dat is ook precies dé inclusieve samenleving waarin ik graag wil leven. Niet vanwege een of andere verkiezing, maar omdat het om mensen gaat.