Opening door directeur Willeke van der Burg samen met Jits, Femke en Ties. Foto: Ans van Remmen
Opening door directeur Willeke van der Burg samen met Jits, Femke en Ties. Foto: Ans van Remmen Ans van Remmen

Dubbel feest op De Woelwaters

Onderwijs

 ULFT - Vrijdag 29 oktober was een feestelijke dag op basisschool De Woelwaters in Ulft. Het groene schoolplein werd geopend én het 90-jarig jubileum van de school werd gevierd. 

De ingang was prachtig versierd met een haag van dennetjes. Directeur Willeke van der Burg en Ties Boel, de jongste leerling, knipten het lint door. Ties vond het bést spannend dus kreeg hij hulp van zijn grote broer en zus. Op het schoolplein konden de kinderen allerlei oud-Hollandse spelletjes spelen. Als verrassing was er een poffertjeskraam, mede mogelijk gemaakt door de oudervereniging. Met vele helpende handen werd het een super geslaagd feest. 

Groene schoolplein 
De laatste maanden is het schoolplein van de kleuters flink onder handen genomen, tegels eruit en groen erin. Frank Marneth dacht mee met het plan en voerde het uit met zijn team. Niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Er is nu nóg meer te zien, ruiken, voelen, proeven en ontdekken.
Dit past prachtig bij de werkwijze van de school, er wordt in de onderbouw gewerkt volgens de principes van Rijk Spel. Spel is de meest natuurlijke vorm van leren. Het daagt de kinderen uit om te doen en over een grens te gaan. Ook in de bovenbouw is er bij veel vakgebieden aandacht voor bewegend leren, zowel in school als op het plein. Ook het gedifferentieerd onderwijs, thema-onderwijs en de zaakvakken nemen een belangrijk plaats in.

90-jarig jubileum 
Om helemaal in de sfeer te komen waren de kinderen en leerkrachten gekleed zoals dat bijna een eeuw geleden gebruikelijk was. In 1931 werd de toenmalige Centrale Openbare Lagere school in gebruik genomen. Het gebouw stond aan de Nijverheidsweg in Ulft, een centrale plek tussen Ulft en Gendringen. De school moest goed bereikbaar zijn, als enige Openbare lagere school.
Na ruim 50 jaar voldeed het gebouw niet meer aan de eisen en in 1984 kwamen alle 70 kinderen in het huidige gebouw aan de Middelgraaf. De kleuters waren hier al eerder gehuisvest. Vanaf dat moment kreeg het de naam De Woelwaters.
Inmiddels is het aantal kinderen flink gegroeid en het gebouw is meerdere malen uitgebreid. Momenteel telt de school bijna 230 leerlingen. Om de groepen in de onderbouw zo klein mogelijk te houden, is zelfs de teamruimte in gebruik als lokaal. Ook het team is behoorlijk gegroeid én veranderd. De laatste jaren kwamen er veel jonge leerkrachten, waaronder ook een aantal mannen. De Woelwaters is als vanouds bewust openbaar, iedereen is welkom!  

www.obsdewoelwaters.nl