Anna Ermers (coöperatie Mauritius), Milan en Erik ter Voert en Lars Timmermans proosten op de nieuwe samenwerking. Foto: Erwin Visser/Visser Media Support

Anna Ermers (coöperatie Mauritius), Milan en Erik ter Voert en Lars Timmermans proosten op de nieuwe samenwerking. Foto: Erwin Visser/Visser Media Support

Carnavalsvereniging De Foekepot verhuist naar Mauritiusgebouw

XInterviews & Achtergrond

Silvolde – De Foekepot heeft een nieuw onderkomen. Jarenlang hielden ze residentie in Brasserie Bij Ons, die echter te klein werd voor de stevig doorgroeiende carnavalsvereniging. In goed overleg is besloten te verhuizen naar het Mauritiusgebouw, de vroegere kerk aan de overkant. Erik en Milan ter Voert van ’t Centrum gaan tijdens de prinsverkiezing en pronkzittingen de horeca uitbaten.

Door Reinier Kroesen

Woordvoerder Erwin Lammers: “De Foekepot is in 1960 opgericht en daarmee de oudste carnavalsvereniging van Silvolde. Een jaar of vijf jaar later zag De Metworst het daglicht, lange tijd waren we toch enigszins concurrenten, tegenwoordig werken we in goede harmonie samen. Daarnaast heb je het Jeugdcarnaval, ook een volwaardige, zelfstandige carnavalsgroep. Vorig jaar hebben we vanwege corona met ons drieën ‘totaalcarnaval’ gehouden, een online gebeuren middels een livestream. We hebben al op heel wat locaties gezeten: cafés Kolks, Evers, Pan en Herberg Jan. Na de brand daar zaten we tijdelijk in het Willem Tell gebouw, vervolgens weer terug naar de Markt, Herberg Jan was inmiddels Bij Ons gaan heten. Momenteel gaan we ‘prinsloos’ door het leven, in het coronajaar is de prins afgetreden, we hebben toen geen opvolger gekozen.”

Nooduitgangen
Voorzitter Lars Timmermans: “We hebben een redelijke aanwas, ook van onderaf aan, dat is het mooie van dat Jeugdcarnaval, die zorgt voor toestroom richting de volwassenen. We hebben tweehonderd leden, en een vijftigtal ‘Foekjes’, betalende jeugd. Door de groei van zowel De Foekepot als Brasserie Bij Ons liepen we in die residentie tegen een maximum aantal personen aan dat daar in past. Het werd te klein voor de pronkzittingen, we konden daar maximaal 160 mensen onderbrengen. Nu we naar het Mauritiusgebouw overstappen, kunnen we bijna zeshonderd personen huisvesten. We kijken naar nog extra nooduitgangen, dan passen er nog meer in. Dat is zeker op de zondag na de optocht handig, als iedereen even aan wil komen. De Foekepot heeft een goede vriendschap opgebouwd met de carnavalsvereniging in Etten. Daar is geen optocht, dus die komen op de zondag ook vaak nog hier heen.”

Verhuizing
Lars over de noodzaak van verhuizen: “Tijdens de coronaperiode hebben we er al over gesproken. De samenwerking met Bij Ons was succesvol. Maar die kregen het steeds drukker en je kijkt natuurlijk ook naar de opbrengsten en kosten als goed ondernemer. Zij moeten tijdens het carnaval voor ons een redelijk aantal dagen dicht. Er moet inventaris uit, schoongemaakt worden, opnieuw ingericht. In alle openheid hebben we gesprekken gevoerd met Bij Ons, om te verhuizen naar de kerk. We zagen tijdens het Nieuwjaarsgala daar al de potentie van het gebouw. Wij kunnen daar ook onze prinsverkiezing en pronkzittingen uitbreiden. Erik ter Voert van ’t Centrum wordt onze uitbater, hij is ook meer gericht op feesten en dit soorten dingen. En dat is allemaal in heel goed overleg gegaan met Jos en Mirjam van Bij Ons. Die hebben gezegd dat we dit gewoon zo moesten doen en zelfs terug konden komen als het niet zou lukken. Er is sprake van een gunfactor: het restaurant had het wat minder moeilijk in de coronaperiode dan de kroeg van ’t Centrum. Dat is het mooie van de horeca hier onderling.” Erik ter Voert: “Ik ben heel enthousiast, ik heb nu ook meer mogelijkheden omdat ik samenwerk met mijn zoon Milan. We kunnen daarom beter overzien wat we doen, meer capaciteit. Het is een grote uitdaging om dit samen met De Foekepot op te pakken. Het Jeugdcarnaval heeft ’t Centrum als residentie, dus we hebben genoeg werk te verrichten tijdens die carnavalsdagen.”

Try-out
Erwin: “Op onze vorige locatie was natuurlijk standaard al heel veel geregeld. We krijgen nu meer te organiseren, omdat we ook het geluid en de belichting zelf moeten doen. Zo’n kerk galmt enorm, we gaan nog kijken hoe we schermen kunnen aanbrengen om geluid te absorberen. En dan het verwarmen in die koude carnavalsmaanden: dat wordt ook nog wel een dingetje, met die dieselkachel. Misschien maar weer even rondje maken dan met het collectiezakje? Op 13 november is onze eerste activiteit in het Mauritiusgebouw: de prinsenverkiezing, waar Silvius 62 bekend wordt gemaakt. Alles is dan voor ons nieuw, dat zal echt een try-out worden, nog niet super perfect gaan.” Met dit project kan de carnavalsvereniging met de diverse partners laten zien dat er veel kan in het Mauritiusgebouw. Lars: “Iedereen uit Silvolde komt er langs en ziet wat er gebeurt en mogelijk is. Dan kan ook weer aantrekkingskracht op andere verenigingen uitoefenen.”