Bauke Bakker: "Ik heb vroeger nog vakantiewerk gedaan bij de DRU, toen ze nog van die gevelkacheltjes maakten." Foto: Dirk Schreuders

Bauke Bakker: "Ik heb vroeger nog vakantiewerk gedaan bij de DRU, toen ze nog van die gevelkacheltjes maakten." Foto: Dirk Schreuders

Dirk Schreuders

'Ik kan niet op een laag pitje. Altijd vol erin!'

ULFT - Zangeres Esther Groenenberg duikt op zondag 7 november de zeventiger jaren in tijdens een middagvoorstelling in ons theater. Ze zingt het allermooiste repertoire van onder anderen Carly Simon, Janis Ian, Carole King, Joni Mitchell en Karen Carpenter.

In haar begeleidingsband speelt de uit Silvolde afkomstige Bauke Bakker. Het is voor de 42-jarige drummer een heuse thuiswedstrijd, iets waar hij erg naar uitkijkt. "Ik vind het altijd te gek om op mijn ‘home ground’ te spelen, zeker omdat ik altijd oude bekenden tegenkom, en dat is natuurlijk super leuk. Vaak heb ik die mensen al jaren niet meer gezien, dus een drankje achteraf, doorzakken en logeren bij pa en ma probeer ik wel altijd te organiseren! Of dat altijd lukt is een tweede… Ik woon in Kampen tegenwoordig en heb een gezin met twee kinderen, en bovendien als tourend muzikant ben ik ook altijd zo weer weg."

Vakantiewerk
Bakker stond al regelmatig op het podium in de DRU, maar al veel eerder was hij werkzaam op het complex. "Vanuit de achtertuin van mijn ouders in Silvolde kun je de DRU zien. We speelden daar als kinderen in die weilanden bij de Oude IJssel, en ik heb zelfs vroeger nog vakantiewerk gedaan bij de DRU, toen ze nog van die gevelkacheltjes maakten."
"Toen de DRU net was geopend, heb ik met Bakzilla! opgetreden, dat is de band met mijn twee broers Stein en Tiddo." In de jaren daarna is Her Majesty een keer met Back To Abbey Road & What If The Beatles Had Stayed Together in de DRU geweest, waar Bauke ook deel van uitmaakt, en een paar keer met hun ode aan Crosby, Stills, Nash & Young. "En onlangs deed ik mee met een tourtje rondom de muziek van Jimi Hendrix, daarmee zijn we ook in de DRU geweest."
Wie Bauke Bakker wel eens in actie heeft gezien, weet dat de zingende drummer speelt met een enorme bevlogenheid. "Ja, dat klopt wel", erkent hij. "Ik ben als muzikant heel erg gepassioneerd bezig. Ik kan niet echt op een laag pitje. Altijd vol erin! Dat hoeft overigens niet te betekenen dat alles keihard en overdonderend wordt gebracht; het is maar net waar de muziek om vraagt, dat kan ook heel ingetogen en zacht zijn."
"Die bevlieging, altijd heel goed opletten, altijd helemaal in de muziek zitten: daar herken ik me wel in. Ik zou zoiets nooit op de automatische piloot kunnen of willen doen. En ik denk dat publiek en collega's me daarom ook als muzikant waarderen: ik meen elke noot die ik speel of zing en beleef die noot zelf ook heel erg."
Op 7 november maakt Bakker onderdeel uit van de band van Esther Groenenberg. "Ik ken Esther van mijn studie op het conservatorium van Zwolle. Esther is een fantastische zangeres die zichzelf begeleidt op piano/vleugel en zij brengt onder haar eigen naam al jaren prachtige Nederlandstalige platen uit. Eigenlijk is het schandalig dat ze nog niet beroemd is. Maar ja, dat geldt voor zo veel talenten…"
In de voorstelling Back To The Garden belicht Esther de vrouwelijke singer-songwriters uit de jaren ‘70. Carole King, Melanie, Bonnie Raitt, Janis Ian, Carly Simon, Joni Mitchel. "We spelen die muziek met een heel vette band en we zingen allemaal: het is een feest voor de liefhebber van mooie meerstemmige koortjes", belooft Bauke.
"De voorstelling wordt tot nu toe bejubeld door het publiek overal waar we komen, dus ik verwacht dat Ulft het ook wel wat vindt! Het is een heel vermakelijke show, waar we ook zelf heel veel (muzikaal) plezier aan beleven!"
Kaartverkoop via de website.


dru-industriepark.nl