Nieuw IKC in Gendringen

GENDRINGEN – De huisvesting en eventuele samenvoeging van de twee basisscholen is al jarenlang onderwerp van gesprek in het dorp Gendringen. Er is veel gesproken over de (on)mogelijkheden en de ‘mitsen en maren’. Donderdag 28 oktober is door de betrokken partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend en dat is de start van de volgende concrete fase: concreet gaan werken aan plannen voor nieuwbouw voor de basisscholen en kinderopvang.

Door Walter Hobelman

Volgens wethouder Marieke Overduin is het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst “een belangrijke mijlpaal. We komen met elkaar van heel ver.”
Al sinds 2011 wordt er gesproken over een mogelijke samenvoeging van de twee scholen. Met deze overeenkomst is vastgelegd dat Gendringen een Integraal Kind Centrum (IKC) krijgt, dat onderdak biedt aan de twee basisscholen in het dorp, de Christoffelschool en De Hoeksteen. Ook de kinderopvang van Humankind krijgt in het IKC een plaats. Met het realiseren van het IKC wordt toekomstbestendige en eigentijdse kinderopvang en basisonderwijs gerealiseerd in Gendringen.

Doorgaande lijn
Alle betrokkenen spreken hun enthousiasme uit. “Onze drive, om kinderen zich zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen, wordt hiermee mogelijk gemaakt. Het IKC zorg voor een doorgaande lijn van kinderopvang tot en met het verlaten van de basisschool”, aldus Ans Romein, regiodirecteur Oost-Gelderland van Humankind.

Veilig
“Er is lang op gewacht, maar nu wordt duidelijk dat er verder gewerkt kan worden aan een mooie, veilige schoolomgeving waar kinderen zich kunnen ontplooien. Dat geeft een goed gevoel”, vindt Dennis Huizer, lid van de Raad van Toezicht Stichting Essentius (waar De Christoffelschool bij hoort, WH).
Ruud Kraaijvanger, voorzitter van het College van Bestuur van Accent (de scholengroep waar De Hoeksteen bij hoort) sluit zich bij die woorden aan en is “blij dat er nu gewerkt kan worden aan een toekomstbestendige school, een belangrijke voorziening voor het dorp Gendringen.”

Hoe nu verder?
In de samenwerkingsovereenkomst zijn de afspraken vastgelegd voor een duurzame inhoudelijke en organisatorische samenwerking tussen alle betrokken partijen. Het ambitiedocument waarin is vastgelegd hoe de samenvoeging vorm kan krijgen is hierbij het uitgangspunt. Dat document is onlangs unaniem door de gemeenteraad aangenomen. “We gaan nu de volgende stappen zetten. Een architect gaat nu aan de slag en die komt met een ontwerp. Na goedkeuring kan er worden aanbesteed en kan de bouw beginnen”, aldus Overduin.
Ook wordt op korte termijn een informatieavond gehouden voor de omwonenden van de school. “We gaan een klankbordgroep opstellen waarin omwonenden plaats kunnen nemen om mee te praten over zaken als de verkeersveiligheid rondom de school, het parkeren, de speelpleinen et cetera.”
Het IKC komt op de plaats van het huidige locatie van de Christoffelschool. Er wordt bijgebouwd en verbouwd en het IKC krijgt twee verdiepingen. “Het nieuwe IKC wordt en beeldbepalend gebouw in Gendringen waarbij duurzaamheid en toekomstbestendigheid erg belangrijk zijn.”
Het streven is de ontwerpfase en aanbesteding voor de nieuwbouw van het IKC in 2022 af te ronden. De daadwerkelijke bouw kan dan in de tweede helft van 2022 starten. Het IKC kan dan naar verwachting in 2023 in gebruik worden genomen.