Ulevel

Ulevel

PR

Column Ulevel: Burgemeester

Opinie

De burgemeester kan er maar niet genoeg van krijgen. Otwin van Dijk heeft er in 2022 een ambtstermijn van 6 jaar opzitten en hij wil wel weer voor zo’n periode gaan. ‘Elke gek zijn gebrek’ is misschien wat cru gesteld, maar je moet maar durven in deze tijd van korte lontjes, lange tenen en vuilspuiterij. Overheidsdienaren zijn momenteel een makkelijk mikpunt van simpele zielen, die hun ruftende mening als diarree spuien over de hoofden van de gezagdragers.

Is Van Dijk zo’n lefgozer? Geen idee, maar hij heeft in de afgelopen jaren de ferme uitspraken niet geschuwd als het gaat om het terugdringen van schofterig en crimineel gedrag. Nu valt het natuurlijk in Oude IJsselstreek nog wel mee en wordt er niet iedere dag iemand aan het mes geregen, maar is dat over enkele jaren nog zo? De tendens is dat de georganiseerde misdaad snel oprukt van west naar oost. Harde criminelen uit de Randstad vinden hier een braakliggend terrein, dat nog niet is ingesteld op bestrijding op dit niveau.

Tientallen jaren geleden was er ontzag voor het gezag. De burgemeester zat boven op de apenrots, geflankeerd door de fabrieksdirecteur en de pastoor. Het was altijd een hij, die in driedelig kostuum met ambtsketen voorbij schreed. De manlijke onderdanen namen de pet af en de vrouwen bogen nederig het hoofd. Zo’n persiflage op de burgervader is nog te zien in de tv-serie Samson en Gert. En vroeger in de serie Swiebertje, maar wie weet dat nog.

Hoe bekend is de huidige PvdA-burgemeester? Ik heb willekeurig navraag gedaan in enkele dorpswinkels. “Hoe heet de burgemeester van Oude IJsselstreek?” Het merendeel had geen idee. Iemand zei : “Erwin?” en één noemde zelfs de naam Pannekoek. Hij was ooit burgemeester van de voormalige gemeente Wisch. Maar toen ik vroeg “Ken je Otwin?” zei iedereen “Dat is toch de burgemeester?” Niet vreemd want in de hele gemeente is er maar één met zo’n voornaam, die ‘rijke vriend’ betekent. 

Een burgemeester wordt benoemd voor 6 jaar. Waarom 6 jaar lijkt historisch gegroeid en onlogisch. Die wordt dus niet gekozen door de inwoners, zoals de gemeenteraad voor 4 jaar. Volgend jaar maart is dat weer het geval. Er gaan al heel lang stemmen op, die pleiten voor een gekozen burgemeester. Voor mij hoeft het niet. Sommige zaken moet je niet door een meerderheid van het volk laten beslissen. Meer kwaliteit is zodoende beslist niet verzekerd. Eerder krijg je beslissingen volgens de waan van de dag. Populariteit scoort. En iemand, die leuk kan voetballen, tuinieren of het weer voorspellen zou zomaar het hoogste ambt kunnen bezetten. Dat moet je toch niet willen.