Boven 1933, onder 1973. Foto: archief Rinus Luijmes

Boven 1933, onder 1973. Foto: archief Rinus Luijmes

Gelderse Post Fotohuuksken: veel reacties op Westendorp

WESTENDORP - "Vele en leuke reacties heb ik gekregen op de foto van station Westendorp, die onlangs in deze krant stond", aldus Ben Maandag. 

Tonnie Beverdam uit Silvolde wist zelf nog diverse namen van de mensen die op de foto staan. "De dame met de witte schort is Grada Klompenhouwer en daarnaast het hoofd van haar vader Klompenhouwer en aan de andere kant van Grada vermoedelijk Hendrik Kotten. De twee heren links zijn onbekend. In de jaren zestig was er op vrijdagavond een kleine bibliotheek olv. Ten Brinke. Men kon dan gezellig rond de potkachel op poten zitten. De tramrails die langs het winkelpand liep op de Boesvelderdijk kwam van Terborg en via enkele loodsen in Westendorp, via de Doetinchemseweg naar Varsseveld. De tram heeft gelopen van 1908 tot en met 1952", aldus Tonnie.
Ook Rinus Luijmes stuurde informatie: "De foto is van het gebouw dat nu het woonhuis is van Magda van Dalen aan de Boesvelderdijk in Westendorp. Het gebouw is voor 1907 gebruikt als eerste lagere school, op 11 juli 1908 opende J.W. Schmidt daar een winkel in koloniale waren, granen en meel. Later een kruidenierszaak. Het deed ook dienst als postkantoor en tramstation want de net nieuwe tramlijn van Harreveld naar Zeddam kwam door het Westendorp. De nieuwe (grotere) lagere school werd gebouwd aan de Doetinchemseweg, nu is dit de fietsenzaak van Richard Klein Willink. De twee grote ramen op de foto zijn ook te zien in bijgaande foto, dit zijn de originele ramen zoals die in het schoolgebouw zaten. Later zijn deze vervangen door een ander kozijn zoals op bijgaande foto's is te zien. Kort nadat Schmidt zijn zaak geopend had werd Arend Jan Klompenhouwer filiaalhouder, hij overleed in 1940. Hendrik Jan Korten (1911-1995) uit Ruurlo trouwde met dochter Grada Willemina Klompenhouwer en ging verder met de kruidenierswinkel. De originele inhoud van de zaak is te bezichtigen in het Hofshuus in Varsseveld."
Wie informatie heeft, kan contact opnemen met Ben Maandag, Burg. Schepersstraat 1 in Dinxperlo, 0315-653449, e-mail: b.w.maandag@gmail.com.