In Varsselder wordt dit ‘het 3de veld van GWVV’ genoemd. Dit is door de gemeente aangewezen als nieuwbouwlocatie. Foto: Roel Kleinpenning
In Varsselder wordt dit ‘het 3de veld van GWVV’ genoemd. Dit is door de gemeente aangewezen als nieuwbouwlocatie. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Algemene beschouwingen gaan over woningbouw

ULFT – Over één onderwerp zijn de zeven politieke partijen in Oude IJsselstreek het in principe wel eens. Er moeten woningen gebouwd worden en het liefst zo snel mogelijk. Over de vraag hoe en waar lopen de meningen nog wel uiteen. Die conclusie kan getrokken worden na afloop van de algemene beschouwingen die op 1 en 4 november plaats hebben gevonden en waarin de begroting voor 2022 is goedgekeurd.

Door Walter Hobelman

Het meest besproken onderwerp tijdens de beide vergadermomenten is het voorstel dat Lokaal Belang indiende om honderd ‘uuthuuskes’ te bouwen, verdeeld over de verschillende kernen in de gemeente. Uuthuuskes, ook wel tiny houses genoemd, zijn kleine woningen die tien tot vijftien jaar blijven staan. In eerste instantie worden ze gebouwd voor starters op de woningmarkt, maar ook andere doelgroepen komen wellicht in aanmerking. Als voorbeeld noemt Lokaal Belang mensen die een sociaal economische binding hebben of krijgen met de gemeente Oude IJsselstreek. De huisjes worden gebouwd op gemeentegrond en zijn daardoor snel te bouwen en goedkoper. De huurprijs komt rond de 500 tot 600 euro te liggen. De kosten voor dit plan bedragen tien miljoen euro.
Na veel debatteren wordt de motie hierover naast Lokaal Belang ondersteund door het CDA, de PvdA, VVD en D66. De partijen Pro! en ADA ondersteunen de motie niet, omdat er nog teveel juridische en mogelijk financiële ‘mitsen en maren’ zijn in het voorstel dat nu wordt aangenomen.

Motie
Een andere motie die ook te maken heeft met woningbouw wordt ook aangenomen. Met deze motie, die is opgesteld door de PvdA, CDA en Lokaal Belang, wordt het mogelijk gemaakt om bouwprocessen te versnellen. Er kan tijd gewonnen worden als initiatiefnemers van bouwplannen een groot deel van het voortraject al zelf laten uitvoeren. Bouwplannen lopen momenteel wat vertraging op omdat er een gebrek is aan voldoende ambtelijke beschikbaarheid. Deze motie wordt unaniem aangenomen. Een pilot om deze werkwijze toe te passen gaat gebeuren op de locatie ‘omgeving Fr. Daamenpand’.
Naast het onderwerp ‘wonen’ is er ook gesproken over zaken als de personele bezetting in het gemeentehuis en de werkdruk die gevoeld wordt. Alle partijen herkennen dit en de oorzaken hiervoor zijn divers. De manier waarop de gemeenteraad vergaderd, met alle commissievergaderingen, vooroverleg-momenten en dergelijke vragen veel ondersteuning vanuit het gemeentehuis. De verschillende fracties willen graag goed en tijdig geïnformeerd worden en hebben hierbij de input vanuit ‘het ambtelijk apparaat’ nodig om de juiste afwegingen en beslissingen te kunnen te kunnen maken. Burgemeester Van Dijk, die onder andere ‘personeel & organisatie’ in zijn portefeuille heeft, waardeert de zorgen en aandacht die door de partijen zijn uitgesproken over dit onderwerp. Hij geeft aan dat er de afgelopen periode veel van de medewerkers is gevraagd in een ‘ingewikkeld tijdsgewricht vanwege corona’. “Ook de gemeente heeft te maken met krapte op de arbeidsmarkt”, aldus de burgemeester, die toevoegt dat Oude IJsselstreek een gemeente is waar mensen wel graag willen werken vanwege het innovatieve karakter van de gemeente.

Begroting
In de algemene beschouwingen werd door de verschillende fractievoorzitters gesproken over de begroting ‘Met ambitie door’, die door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. Behalve de al genoemde thema’s is er ook gesproken over de ontwikkelingen binnen het sociaal domein, over STOER (die de participatiewet voor de gemeente uitvoert, WH), de agrarische sector, energie, vergroening en andere zaken.
De meeste fracties dringen aan op meer duidelijkheid over het werk dat door STOER wordt verricht. Sinds begin dit jaar voert STOER participatiewet uit voor de gemeente Oude IJsselstreek. Inkomensondersteuning en loopbaanbegeleiding vormen de basis van de dienstverlening van STOER. Verschillende fractievoorzitters willen weten welke resultaten er inmiddels zijn bereikt en hoeveel mensen er al zijn begeleid naar passend werk.
Dat de algemene beschouwingen van dit jaar, over de begroting van komend jaar, al een beetje de aanloop zijn naar de gemeenteraadsverkiezingen van komend jaar is in alle betogen wel hoorbaar. Deze begroting is de laatste die door het zittende college en gemeenteraad wordt behandeld en is ook het uitgangspunt bij de coalitieonderhandelingen die na de verkiezingen gaan plaatsvinden.
Na twee avonden lang vergaderen wordt op 4 november rond 23.15 uur de begroting vastgesteld. Hierbij stemmen alle partijen ‘voor’, met uitzondering van de partij ADA. Deze partij is wel voor woningbouw voor met name starters en jongeren, maar heeft ernstige bedenkingen bij de kosten van het plan van de honderd tiny houses, omdat dat plan nog niet goed is overdacht en uitgewerkt.