Van links naar rechts: Lina, Anouk en Marise. Foto: PR

Van links naar rechts: Lina, Anouk en Marise. Foto: PR

'Écht vet dat de frontvrouwen centraal staan'

Drie bands uit de streek verzorgen de openingsavond van Dag van de Achterhoekse Popmuziek op 12 november in het poppodium van het DRU Industriepark. Die drie bands zijn muzikaal onderscheidend van elkaar, maar één ding hebben zij gemeen: ze draaien om een stoere frontvrouw. Snow Coats met Anouk van der Kemp, Marise met Marise den Bakker en The Stone Souls met Lina Kuipers. In gesprek met de Doetinchemse dames.

Wat vinden jullie ervan dat dit jaar de dames centraal staan tijdens de openingsavond van DAP? 

Marise den Bakker (20 jaar, afkomstig uit Baak en woonachtig in Doetinchem): “Echt een goede zaak, ik ben daar heel blij mee. Vrouwen in bands zijn ondervertegenwoordigd, terwijl ik vind dat frontvrouwen op één of andere manier krachtiger overkomen. Gelukkig is het voor de huidige generatie jonge meiden niet raar om muziek te maken, het is zelfs hip.”
Anouk van der Kemp (25) uit Doetinchem: “Ik vind het initiatief heel tof, daar is door de organisatie goed over nagedacht. Het komt helaas overal, maar ook zeker in de Achterhoek, gewoon nog minder vaak voor dat er vrouwen in de muziekscene werken. Vóór, maar ook achter de schermen. Het is daarom ook zo tof om vrijdag met drie andere vrouwen het podium te delen.”

Hoe zou je jouw band omschrijven, wat kan het publiek van jullie verwachten?

Marise: "Wij brengen Nederlandse elektropop in een heel intense en rauwe show. Eerlijke teksten, diepe bassen, een mooie bijpassende lichtshow. Onze nummers zijn eigenlijk mijn dagboekteksten, dus wat ik zing komt ook echt uit mijn hart.”
Anouk: “We maken met Snow Coats Indie-pop/rock muziek. In de DRU spelen we ook wat oude nummers, die mensen ook op Spotify kunnen luisteren, maar ook zeker wat nieuwe nummers.”

Hoeveel podiumervaring hebben jullie?

Marise: "Ondanks dat ik pas 20 ben, durf ik mezelf al redelijk ervaren te noemen. Vanaf dat ik kon praten, zing ik en treed ik op. Ik heb solo veel gedaan en nu met de band, wat weer een heel andere dynamiek geeft. Live optreden geeft mij een kick: de interactie met het publiek, mezelf helemaal geven: dat is echt vet! ”
Anouk: "We hebben tot nu toe heel veel verschillende dingen gedaan, met hoogtepunten zoals de Popronde in 2018 en onze eigen releaseshow. Nummers schrijven en opnemen is supertof, maar optreden is wel echt het allerleukste van het zijn van een band.”