v.l.n.r. : Elja Versteeg (Raadslid), Gerard Mientjes (Bestuur), Gulden Siner-Sir (Fractievoorzitter). Foto: PR
v.l.n.r. : Elja Versteeg (Raadslid), Gerard Mientjes (Bestuur), Gulden Siner-Sir (Fractievoorzitter). Foto: PR PR

Pro-on-tour: Betere zorg voor iedereen

Terborg - Pro!-On-Tour reist door de gemeente Oude IJsselstreek om de inwoners te informeren en hen mee te laten praten. Elke keer komt er een ander onderwerp aan bod dat aandacht verdient. De volgende bijeenkomst van Pro! die deze maand gepland stond, is verschoven naar januari. Dan staat het thema ‘Zorg in de Oude IJsselstreek’ centraal staat. Als spreker is Mieke Zemmelink, bestuurder van Azora uitgenodigd. Iedereen is dan welkom om samen van gedachten te wisselen over de zorg in de Oude IJsselstreek.

Door Carla van der Meer

“Zemmelink geeft een inleiding over de ontwikkeling van de zorg binnen de gemeente”, zegt Jan Vesters van Pro! “Er komen onderwerpen aan de orde als: Wat komen we tegen en waar liggen de samenwerkingsvormen. Hoe komen we tot concrete werkbare oplossingen. Deze onderwerpen zijn ook de insteek van Pro!”

Zorg overbelast
"We merken dat zorg steeds meer aandacht vraagt en dat de mensen in de zorg overbelast zijn”, zegt Jan Olthof van Pro! "Dat geldt ook voor de zorg in de Oude IJsselstreek. De zorgcentra en de thuiszorg zijn er overbelast.”
"In onze gemeente groeit het aantal ouderen sterk”, vervolgt Gerard Mientjes van Pro! "In 2024 is één op de drie 65 jaar of ouder.”
Elja Versteeg, raadslid Pro!: "Doordat er alleen nog verpleeghuizen zijn, is er niets om mensen op te vangen die bijvoorbeeld na een gebroken heup uit het ziekenhuis ontslagen worden. De zorg komt dan neer op de mantelzorgers.”
"Er is wel thuiszorg, maar die is minimaal. Die komt hooguit een paar keer per dag”, geeft Gülden Siner, raadslid Pro!, aan. "De rest van de tijd komt de zorg aan op de mantelzorgers.”
"Mantelzorg komt op je pad. Het begint vaak klein met even boodschappen doen, maar er komen steeds meer taken bij. De mantelzorger raakt vaak overbelast.”
Pro! streeft naar meer gericht werken binnen de zorg. "Het zijn allemaal eilandjes in de zorg”, geeft Olthof aan. "We moeten van die eilandstructuur af en samen naar de keten kijken en nadenken over slimme oplossingen, waarbij huisarts, ziekenhuis en zorgorganisaties meer samenwerken.”
Versteeg heeft zelf in een verpleeghuis gewerkt. "We hadden daar een afdeling waar jongeren konden wonen tegen een goedkope huur”, vertelt ze. "Voorwaarde was wel dat ze samen met de ouderen iets ondernamen. Dat werkte over en weer perfect.”
"De mantelzorgers zijn hard nodig”, vindt Olthof. "Die moeten we op een voetstuk zetten en ze moeten meer ondersteuning krijgen.”
Daar sluit Siner zich bij aan. "Ik was 11 jaar oud toen ik mantelzorger voor mijn moeder werd. Dat heb ik tientallen jaren gedaan tot ze overleed. Wat ik vooral als kind gemist heb, is dat niemand vroeg: Hoe kunnen we je helpen? Er was geen aandacht van de instanties en ik kende als kind de routes niet. We moeten iets doen om ervoor te zorgen dat de mantelzorgers niet omvallen. Het zou fijn zijn als er een punt komt waar mantelzorgers met hun uiteenlopende vragen terecht kunnen. De gemeente zou zich hierover kunnen buigen.”
"Er is een versnippering in de zorg, en die is ook bij de gemeente aanwezig”, zegt Mientjes. "De zorg in de Oude IJsselstreek is nu verdeeld over drie wethouders. Er zou eigenlijk één wethouder van zorg moeten komen. Dan is het voor de mantelzorgers duidelijker waar ze kunnen aankloppen met hun zorgvragen.” Pro!-On-Tour-bijeenkomst met thema ‘Zorg in de Oude IJsselstreek' is vanwege strengere coronamaatregelen verzet naar januari. Info via: www.pro-oij.nl of via: fractie@pro-oij.nl.