Oude IJsselstreek gaat voor betere zorg en
ondersteuning in de buurt

GENDRINGEN – Werken vanuit eenzelfde visie op zorg. Dat is wat Oude IJsselstreek gaat doen. Die visie ‘naar het hart van de beweging’ is vastgelegd en de gemeente heeft nu 26 zorgpartners of combinatie van zorgpartners geselecteerd waarmee een langdurige samenwerking van minimaal vijf jaar is aangegaan.

Door Walter Hobelman

“We zijn blij dat we de subsidietenders succesvol hebben afgerond”, vertelt wethouder Bert Kuster. (Een tender is een procedure waarbij een opdrachtgever - in dit geval gemeente Oude IJsselstreek - aan bedrijven/organisaties vraagt om een bepaalde dienst of product uit te voeren. De zorgpartners schrijven zich met een offerte in op het werk of dienst. De opdrachtgever weegt vervolgens op basis van prijs en kwaliteit af welke inschrijver de opdracht wordt gegund. Dit in tegenstelling tot een aanbesteding; dat is een opdracht van een overheidsinstelling volgens voorgeschreven wettelijke procedures, WH). “Bij een tender is er iets meer ruimte om de juiste partner te vinden van bij een aanbesteding, daarom hebben we voor deze wijze gekozen. Want de beste is niet altijd de goedkoopste.”
Vanaf 1 januari 2022 is het aantal partners waarmee Oude IJsselstreek in het sociaal domein samenwerkte teruggebracht van ruim driehonderd naar zesentwintig. Deze partners gaan de ambulante specialistische jeugdhulp en ambulante Wmo-hulp uitvoeren. “Een groot voordeel is, dat we nu veel beter met de partners kunnen samenwerken omdat we onze aandacht niet over een groot aantal partijen hoeven te verdelen. “De gemeente bouwt samen met de zorgpartners de komende jaren aan het verbeteren van de gezondheid en kwaliteit van leven van inwoners en aan het verbeteren van de kwaliteit van de hulp en ondersteuning. Met de nieuwe afspraken geven we hulpverleners meer ruimte om voor en samen met inwoners te doen wat nodig is. Maatwerk is hierbij altijd het uitgangspunt. De subsidietenders zijn ingestoken vanuit inhoudelijke verbeteringen en niet vanuit bezuinigingen. De 26 aanbieders kunnen met hun aanbod voldoen aan de zorgvraag van de inwoners van Oude IJsselstreek, als het gaat om ambulante hulp en ondersteuning”, aldus Kuster.
De nieuwe contractperiode betekent dat een deel van de inwoners die nu zorg en ondersteuning vanuit de Wmo en/of Jeugdwet ontvangt, in 2022 overgaat op een andere zorgaanbieder. Deze inwoners kunnen rekenen op een zorgvuldige overdracht en soepele overgang naar een nieuwe zorgaanbieder. Het belang van de inwoners staat hierbij voorop. Alle inwoners die Wmo- en of jeugdhulp ontvangen, krijgen hierover een brief van de gemeente. “Waar een overstap noodzakelijk is zorgen we ervoor dat de zorgcontinuïteit gewaarborgd blijft. We verwachten op dit punt geen grote problemen.”
Voor enkele onderdelen van de Wmo-hulp en jeugdhulp werkt de gemeente Oude IJsselstreek samen met andere gemeenten in de Achterhoek, aan nieuwe contracten met zorgaanbieders. Het gaat om de zorgvormen ‘Woon- & gezinsvormen Jeugdzorg (bijv. pleegzorg)’, ‘hoog complexe Jeugdzorg met verblijfscomponent (zoals crisiszorg)’ en 'beschermd wonen’. “Het gaat hier om complexere vormen van ondersteuning, waarvoor de gemeente heeft gekozen dit in regionaal verband in te kopen. De planning van deze aanbesteding is aangepast en verplaatst naar 1 juli 2022”, meldt de wethouder.
De grootste winst van de nieuwe aanpak zit in de beschikbaarheid van zorg. "De zorgprofessionals kunnen de zorg die ze leveren zelf flexibeler inzetten. Meer kwaliteit met minder partners waarmee we op termijn de kosten beheersbaar houden.”