Rooie Vrouwen sturen brief aan scholen over 'menstruatie-armoede'

SILVOLDE - De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek hebben een brief geschreven aan de middelbare scholen en basisscholen in de gemeente, waarin zij hun zorgen uiten over 'menstruatie-armoede'. 

"Wij horen regelmatig van inwoners dat zij niet genoeg geld hebben om maandverband of tampons te kopen voor zichzelf en hun dochters. Menstruatiearmoede speelt dus ook in de gemeente Oude IJsselstreek", is in de brief te lezen.
"Landelijk blijkt dat één op de tien meisjes/vrouwen niet genoeg geld hebben voor maandverband en tampons. Zij nemen hun toevlucht tot wc-papier, vodden of zelfs luiers van hun kinderen/broertjes of zusjes. Schrijnend. Zij gaan dan niet naar school, naar werk of bij vrienden op bezoek."
"Naast financiële armoede speelt ook de onmogelijkheid dit te kunnen bespreken met school of de ouders. Het bespreken is moeilijk, je geldgebrek bespreken is al lastig, over je menstruatie praten komt er dan nog eens bij. Dat is zeer vervelend en ligt erg gevoelig. Het is enorm schrijnend dat dit probleem er is in Nederland. Het gaat om een gemiddeld bedrag van acht euro per maand. De keuze tussen eten en drinken of een pak maandverband."
De Rooie Vrouwen willen graag weten in hoeverre de scholen bekend zijn met deze problematiek en wat zij eventueel doen om deze kinderen tegemoet te komen. "Biedt uw school de mogelijkheid aan jonge meiden om dit probleem aan te kaarten? Biedt u als school deze producten gratis aan, liggen ze op de toiletten? Wordt hier ook klassikaal over gesproken, hoe is de voorlichting hierover?"
De Rooie Vrouwen zijn een groep van de PvdA en streven naar emancipatie en participatie van alle vrouwen en mannen.