Het prieel is nu nog een ruïne. Foto: PR
Het prieel is nu nog een ruïne. Foto: PR PR

Start crowdfunding voor herplaatsing tuinprieel Huis Landfort in Megchelen

XToerisme

MEGCHELEN - Huis Landfort in Megchelen nadert zijn voltooiing en het geheel van huis, park en moestuin wordt steeds meer zichtbaar. De afronding van de renovatie en daarmee samenhangend de ontvangst van bezoekers, gaat in de loop van 2022 van start. Net als vorig jaar, toen een succesvolle inzamelingsactie werd gehouden voor bomen, start de stichting nu een crowdfunding voor het herstel van het in 1945 verwoeste tuinprieel. Deze bevond zich achter het landhuis aan de oever van slingergracht.

Toen zittend in dit prieel ervoer men de werking van zichtlijnen in het park en kon men volop genieten van de rijke bloementuin. Dat genoegen wil de stichting herstellen zodat ook komende bezoekers hier volop kunnen genieten van een uniek uitzicht op het gerenoveerde park. 

Herbouw
Op basis van historisch onderzoek door historisch groenexpert Jan Holwerda, is door Bouwstra & Verlaan Architecten een plan gemaakt voor een zo verantwoord mogelijke herbouw van dit prieel. Met deze herbouw is een flink bedrag gemoeid, waarvan een deel al door een schenker is toegezegd. Verder heeft Rietdekkersbedrijf Koen Turk aangeboden om het rieten dak gratis te leggen. Dankzij deze gift en geste is nog 25.000 euro benodigd voor de herbouw.
Iedereen kan mee doen aan deze crowdfunding waarvoor op de website van de stichting (www.erfgoedlandfort.nl) meer informatie te vinden is. Daar is ook een aanmeldformulier te vinden waarop men kan aangeven welk bedrag men wil schenken. Voor de personen die honderd euro of meer schenken zijn leuke bedankacties bedacht.
Op deze wijze wordt in gezamenlijkheid de oorspronkelijke zeggingskracht van Huis Landfort hersteld om weer volop van te genieten.
Stichting Erfgoed Landfort is een culturele ANBI. Dit maakt dat schenken aan sEL voor zowel particulieren als bedrijven fiscaal aantrekkelijk is.


www.erfgoedlandfort.nl

Oude foto van het prieel.