Henrieke Eenink van Stichting Laat kinderen lachen en René Nijenhuis van de PLUS. Foto: Roel Kleinpenning
Henrieke Eenink van Stichting Laat kinderen lachen en René Nijenhuis van de PLUS. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Stichting druk voor kwetsbare kinderen

XInterviews & Achtergrond

TERBORG - De Stichting laat kinderen lachen Terborg is al tijden druk in de weer met de decemberactie. Op verschillende manieren wordt getracht kinderen een steuntje in de rug te geven. “Helaas blijkt dit nog steeds nodig te zijn”, meldt Henrieke Eenink van de stichting in Terborg.

Door Remko Alberink

Eenink begon als particulier het initiatief in 2007. Door de jaren heen veranderde de vorm, nu is het een stichting met zes vrijwilligers. “Toen het begon was ik jong en naïef”, haalt Eenink haar herinnering op. “Het initiatief was goed, maar kwam deels ook terecht bij kinderen van ouders die eigenlijk genoeg te besteden hadden. Nu gaat onze aandacht uit naar kinderen van ouders die net niet in aanmerking komen voor de Voedselbank, maar zeker een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

Inzamelen
De voorbereidingen beginnen al vroeg: “Het heet dan wel decemberactie, maar in oktober zijn we er al druk mee. Dan begint het inzamelen en het afspraken maken. Eigenlijk hebben we heel het jaar door acties, rond vakanties en verjaardagen. Dit is er een van.”
De actie bestaat uit het uitdelen van decemberpakketten, die een glimlach op de kinderens gezicht bezorgen. Eenink: “Die worden gevuld met artikelen uit de supermarkt. Dit kan gaan over bijvoorbeeld eten, snoep, wc-papier of douchegel.”
Belangrijk punt is daarbij de PLUS-supermarkt René Nijenhuis in Terborg. Daar kunnen behulpzame mensen artikelen die er gekocht zijn doneren in een gereedstaande winkelwagen. “Door corona mogen we er niet staan om fysiek in te zamelen, maar we zijn hier heel blij mee. Verder kunnen ook boodschappen die elders gekocht zijn worden ingeleverd, bij de stichting in Terborg of bij Cindy’s Dierenwereld in Gaanderen.”

Regio
Want de stichting beperkt zich niet alleen tot Terborg. “Nee hoor, Doetinchem, Gaanderen, SIlvolde, Aalten. In totaal maken we deze decembermaand 245 pakketten.”
Bij Cindy’s Dierenwereld in Gaanderen is er daarnaast een stichtingswinkeltje gesitueerd. “Daar verkopen we zelf kleine cadeautjes. Met de opbrengst daarvan kopen we dan weer speciale artikelen zoals bijvoorbeeld glutenvrije artikelen. Die worden namelijk zelden ingeleverd.”
De stichting heeft echter meer manieren om inkomsten te genereren voor de actie. “Zo staat er een collectebus waar mensen een donatie in kunnen doen, bij het statiegeldautomaat staat een collectebus waar mensen hun statiegeld-bon kunnen doneren.”
De achtergrond van de kinderen hoeft Eenink niet te weten. “Als we weten dat ze blij zijn met het pakket, en dat ze ervoor in aanmerking komen, dan is dat voor ons voldoende. We krijgen nu van diverse kanten informatie over kinderen in de doelgroep. Dat kan zijn van familie, scholen, instanties of buren. In vergelijking met elders in Nederland zijn er in Gelderland relatief niet meer pakketten nodig. Je merkt wel dat de schaamte hier groter is, er wordt minder over gepraat”, schetst Eenink.


laatkinderenlachenterborg.nl