Het Jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen tijdens opnames van het kerstconcert 2020 in de kerk in Netterden. Foto: PR Ulftse Nachtegalen
Het Jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen tijdens opnames van het kerstconcert 2020 in de kerk in Netterden. Foto: PR Ulftse Nachtegalen PR

Ulftse Nachtegalen volop te zien met Kerst

Cultuur

‘Het Meisje met de Zwavel-stokjes’ afgelast

ULFT - Door coronamaatregelen is ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’, dat de Ulftse Nachtegalen in het Openluchttheater Engbergen zouden brengen, afgelast. Nu richten de koren, onder leiding van Ben Simmes en Lizette Tijdink, zich volop op de aankomende kerstconcerten. Zo worden er begin december opnames gemaakt voor het kerstconcert van TV Gelderland.

“Als er geen belemmerende coronamaatregelen komen, hopen wij degenen te zijn die de mensen met Kerst - en dat doen we bewust laagdrempelig nu - de waan van de dag even laten vergeten”, aldus voorzitter Gerjan Kamphuis.
Vooralsnog is dit het programma:

Kerstconcert Silvolde
Alle koren - Jonge Nachtegalen, Jeugdkoor en Luscinia – geven op zaterdag 11 december hun jaarlijkse kerstconcert in de Sint Mauritiuskerk in Silvolde.
Traditiegetrouw wordt dit concert geopend met ‘Once in Royal David’s City’. Luscinia vervolgt met het negenstemmige a capella gezongen ‘Lux aurumque’ van Eric Whitacre.
Jonge Nachtegalen en Jeugdkoor zingen het pas uitgebrachte kerstlied ‘Little Things’ van ABBA. Daarnaast klinken - vaak begeleid door piano, viool en dwarsfluit - kerstliederen die soms eeuwenoud zijn en uit de hele wereld komen, waaronder Duits repertoire, muziek van Britten en Rutter.
Aanvang: 16.30 uur. Kerk open om 15.45 uur. Entree 10 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Catharinakerk
Op vrijdagavond 17 december zingen de Jonge Nachtegalen in de Catharinakerk in Doetinchem drie blokjes gevarieerde kerstmuziek, waarbij soms een coupletje meegezongen kan worden door de gemeente.
De liedjes komen uit verschillende tijden en landen, waaronder een oud-Nederlands kerstlied van Praetorius, een lied van Canadese indianen, kerstliedjes uit Letland, en het Duitse ‘Kling Klöckchen kling’.
Elske te Lindert, die het kinderkoor op piano begeleidt, zingt de solo bij ‘Kuus kuus kallike’, het vertederende wiegelied van Arvo Pärt.
Tijd: 19.00 tot 20.00 uur. Vrije gift bij de uitgang.

Zingen in de kerstnacht
Het Jeugdkoor en Luscinia zijn in de kerstnacht tijdens de kerstviering in de Catharinakerk in Doetinchem. Ook daar klinkt een selectie van mooiste kerstliederen, die a capella, met begeleiding, meerstemmig, en/of met solist(en) worden gezongen. In de gewelven van de kerk komen de klanken samen en brengen ze de kerstsfeer. Entree: vrij, collecte in de viering.
Wie alvast in de stemming wil komen van Kerst: op YouTube staat het vijftig minuten durende kerstconcert dat de Ulftse Nachtegalen het vorig jaar – zonder publiek - opgenomen hebben in de Sint Walburgis-kerk in Netterden.

TV Gelderland
De Jonge Nachtegalen en het Jeugdkoor zijn ook uitgenodigd bij Omroep Gelderland. Op dinsdag 7 december gaan ze naar de Grote Kerk in Wageningen, waar de opnames worden gemaakt voor het kerstconcert van TV Gelderland.
Op dit moment zijn de tijden van uitzending nog niet helemaal definitief, maar volgens de planning is deze op Eerste Kerstdag. Op Tweede Kerstdag ’s morgens wordt er aandacht aan besteed in het programma ‘Zin in Zondag’ van Daan Hartgers, www.gld.nl/zin-in-zondag.
De Nachtegalen zingen zo’n zes kerstliedjes, waaronder ‘Kuus Kuus Kallike’ van Arvo Pärt. Dit wiegelied is dit jaar met 157 plekken gestegen naar nummer 197 in de klassieke top 400.
De Nachtegalen zingen dit juweeltje samen met sopraan Johannette Zomer. Van dezelfde componist wordt ‘Ze vallen maar’ gezongen, in de speciaal voor de Ulftse Nachtegalen gemaakte hertaling van Jan Rot.
Dit lied is een voorproefje van de complete verzameling kinderliederen van Arvo Pärt die Jan Rot onlangs voor de Nachtegalen vertaalde. Ze zullen volgend jaar op zondag 22 mei in première gaan in Huis Bergh in ‘s-Heerenberg. De ernstig zieke dichter hoopt daar nog bij te kunnen zijn.
Voor info over de koren zie:


www.ulftsenachtegalen.nl