Hans Dales, wethouder van de gemeente Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning
Hans Dales, wethouder van de gemeente Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘The Passion: Achterhoekse noaberschap'

Doetinchem – “Het naoberschap van de Achterhoek past bij The Passion”, zegt wethouder Hans Dales van de gemeente Doetinchem. Daarmee reageert hij op het nieuws dat The Passion 2022 naar Doetinchem komt. “We wisten het al langer. De productiemaatschappij Mediawater heeft ons voor de zomer al benaderd. We hebben ons beste beentje voorgezet en in september zijn we tot een akkoord gekomen.” De twaalfde editie van het KRO-NCRV-programma The Passion wordt op Witte Donderdag 14 april gehouden.

Door Carla van der Meer

Er waren meerdere gegadigden. Dales: “Wie dat zijn, weten we niet. Maar wij zijn heel trots dat Doetinchem het geworden is. Doetinchem is een centrumgemeente. We hebben hier mooie gebouwen en we liggen in de mooie Achterhoek. Bovendien zijn wij de eerste gemeente in Gelderland die aan The Passion meedoet."
The Passion vindt plaats in het centrum van Doetinchem. "We krijgen allemaal enthousiaste reacties van mensen uit de gemeente", zegt Dales. Iedereen vindt het geweldig. In de gesprekken met de productiemaatschappij hebben we laten zien dat we een mooie gemeente zijn. We hebben ze weten te overtuigen dat Doetinchem de plek is voor The Passion”, geeft Dales aan. “Toen we een ‘go’ kregen, deed dat wel iets met ons. Dit is echt geweldig voor Doetinchem, De Achterhoek en de provincie Gelderland. Ik begrijp ook wel dat wij het geworden zijn”, zegt hij lachend.

Cast nog niet bekend
Het is nog niet bekend of er bekende Doetinchemmers een rol gaan spelen in The Passion. “Er wordt al wel een cast opgesteld, maar daarover mag uiteraard nog niets naar buiten”, zegt Dales. “Ook zijn we een projectgroep aan het opstarten, maar ook hier kan ik nog niets over zeggen. Veel is dus nog een verrassing. Het is ook mooi om zo de spanning op te bouwen. Ik zie de polls op internet en iedereen is al dingen aan het invullen. Het is heel fijn dat Doetinchemmers meedenken.”

Side-events
Wat Dales al wel kwijt wil, is dat er diverse side-events georganiseerd worden rondom The Passion met ondernemersverenigingen en culturele instellingen om er samen iets moois van te maken. “Wat dat gaat worden, laten we over aan de projectgroep”, aldus Dales. “Het bruist in ieder geval al van alle kanten van de ideeën.”
Het kost natuurlijk wel een paar centen. Wie gaat dat betalen? “Wij betalen de productiekosten”, laat Dales weten. “Voor de side-events gaan we actief op zoek naar sponsoren. Maar we verwachten dat we er als gemeente ook heel wat voor terug krijgen. The Passion wordt bekeken door zo’n 2,6 miljoen mensen en we staan wel 1,5 uur landelijk in de picture. Van deze spin-off profiteren we nog jaren. Want hoe kun je Doetinchem en de Achterhoek beter presenteren? Dit helpt mee aan het bekend worden van Doetinchem en De Achterhoek voor de rest van Nederland. Dat willen we bereiken met deze live-uitzending van The Passion.”
Net als dit jaar in Roermond zal er ook komend jaar geen publiek uitgenodigd worden voor The Passion. “Dat hebben we met de productiemaatschappij overlegd”, legt Dales uit. “Als er publiek komt dan moet je je daar nu al op voorbereiden met onder meer de bouw van het podium en het inzetten van extra treinen. Maar er zijn nog teveel onzekerheden over de dan geldende coronarichtlijnen, dat we de keus gemaakt hebben dit zonder publiek te doen. Natuurlijk hadden we het liever met publiek gehad, maar dat is gewoonweg niet haalbaar.”

Verbinden
The Passion wordt sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag gehouden, steeds in een andere stad. De eerste versie werd gehouden op de Markt in Gouda. Witte Donderdag is drie dagen voor Pasen. Het Paasverhaal uit de Bijbel is ook nu nog steeds actueel. De insteek is om mensen te verbinden en bij elkaar te brengen. Bij de komende Passion wordt dat ook letterlijk gedaan. Stad en platteland komen bij elkaar in De Achterhoek.
"Wij zijn er trots op want het is een leuk programma”, vertelt Dales. "Iedereen kijkt ernaar. We hebben weinig inbreng in het programma, maar we kunnen wel vertellen over de leuke plekjes en de historie. Het eeuwenoude verhaal van The Passion is een belangrijk verhaal, dat elke keer verteld moet worden. Het gaat om een samenleving waarin we omkijken naar elkaar en dat past heel goed in het Noaberschap van De Achterhoek. Dat zit er hier ingebakken. We gaan met z'n allen een mooie editie neerzetten.”