Arie Suselbeek bij sportpark De Munsterman in Silvolde. Foto: Henk van Raaij

Arie Suselbeek bij sportpark De Munsterman in Silvolde. Foto: Henk van Raaij

Henk van Raaij

Arie Suselbeek 75 jaar lid SC Silvolde

Sport

SILVOLDE - “Ik ga nog naar elke thuiswedstrijd van het eerste kijken”, vertelt Arie Suselbeek. Hij is 89 jaar en heeft een lange geschiedenis bij Sportclub Silvolde. Zo lang dat hij onlangs tijdens de ledenvergadering in het zonnetje gezet, omdat hij maar liefst 75 jaar lid is van de Silvoldse voetbalvereniging. De jubilaris ontving van secretaris Willem Epping een onderscheiding voor het bereiken van die bijzondere mijlpaal 

Door Marcel van Berkum

Als telg van het ondernemersgezin Suselbeek groeide Arie op in het carrosseriebedrijf aan de Terborgseweg in Silvolde. Het bedrijf werd als radmakerij opgericht in 1917 door zijn vader Jan Willem Suselbeek. Arie is geboren in 1932. “De eerste wagens, die we bouwden waren kermiswagens en zo langzamerhand gingen we over op vrachtwagens.”
Arie groeide op in het bedrijf en leerde het vak op de werkvloer. “Tijdens de oorlog zaten mijn broer Gerrit en ik op de Openbare Lagere School en in de pauzes voetbalden we veel. Het werd gestimuleerd door meester Siebelink.”
Arie heeft goede herinneringen aan de geliefde leraar, die aan het einde van de oorlog bij een geallieerd bombardement door een granaatscherf werd getroffen en aan de gevolgen overleed. Direct na de oorlog, in 1946, werd hij lid van Sportclub Silvolde.

Hoofdmacht
Hij doorliep soepel alle leeftijdsgroepen en kwam op zijn twintigste in het eerste elftal. “Onze vader was daar niet zo blij mee, omdat er op zondag werd gespeeld, maar we hebben toch doorgezet.”
Hij voetbalde maar liefst tien jaar als linkshalf in de Silvoldse hoofdmacht. “We gingen in de tweede klasse naar uitwedstrijden met de bus. Dat was gezellig, want de vriendinnen en vrouwen van de spelers mochten in de bus mee. Voor de reis aten we eerst een uitsmijter bij café Harbers.”
Arie speelde daarna drie jaar in het tweede elftal. “In 1965 heb ik nog een keer een wedstrijd in het eerste meegedaan om degradatie te voorkomen. Dat is gelukt.” Suselbeek vervulde ook jaren een bestuursfunctie, was elftalleider en voetbalde daarna nog vele seizoenen bij de veteranen.

Samen met zijn twee broers werd Arie mede-directeur van carrosseriebedrijf Suselbeek. Tientallen jaren was het bedrijf sponsor van Sportclub Silvolde en bood regelmatig uitkomst in financiële en materiële zin. Ook veel werknemers waren lid van de voetbalclub en als er bijvoorbeeld doeltjes of reclameborden moesten komen dan kon er gebruik worden gemaakt van gereedschap, materiaal en werkruimte van het carrosseriebedrijf. “Daar deden we nooit moeilijk over.”

Publiek
De jubilaris vindt een speldje erbij wel leuk, maar kijkt niet meer op van een huldiging. Als je al zo lang lid bent dan heb je onderweg diverse jubilea meegemaakt. Hij voelt zich nog steeds betrokken bij de club en met zijn zoons bekijkt hij elke thuiswedstrijd van het eerste elftal. “Silvolde voetbalt op het hoogste niveau in de buurt en dan valt het mij op dat er maar zo weinig publiek is. Maar dat schijnt overal minder te zijn.” Arie betreurt dat het voetballen in de Hoofdklasse tot gevolg heeft dat Silvoldse jeugdspelers maar moeilijk kunnen aansluiten bij de selectie.
Arie Suselbeek tennist nog twee keer in de week en woont de laatste jaren in Terborg op de grens van Silvolde. In oktober onthulde hij, op verzoek, het nieuwe uniforme combinatietenue van de jeugdvoetballers van Terborg en Silvolde. Hij snapt dat de samenwerking noodzakelijk is, maar is wel benieuwd naar de ontwikkelingen rond het fusietraject. Hij houdt een zwart-wit hart.

.