Al 25 jaar biedt SeniorWeb computerhulp. Foto Jan Verheijen

Al 25 jaar biedt SeniorWeb computerhulp. Foto Jan Verheijen

SeniorWeb wijst al 25 jaar digibeten de weg in pc-gebruik

Algemeen

OUDE-IJSSELSTREEK - Het was midden jaren negentig van de vorige eeuw. Goed Amerikaans voorbeeld doet volgen. Enkele Nederlandse ouderenorganisaties lieten zich voorlichten over Seniornet. Zij wilden iets opzetten om ouderen bekend te maken met de mogelijkheden van de computer en internet. Geïnspireerd door de Amerikaanse organisatie starten zij de website SeniorWeb. In september1996 werd de site gelanceerd op de 50PlusBeurs en de Stichting SeniorWeb was een feit. Afgelopen september vierde de organisatie het 25-jarig jubileum.

Door Marcel van Berkum

Het zilveren jubileum was de aanleiding voor een speciale site waarin nog eens wordt teruggeblikt op wat er in de afgelopen jaren tot stand is gebracht. Met de komst van Windows 95 werd pc-gebruik makkelijker en internet beter bereikbaar. Het werd dagelijks gebruik, maar met name ouderen liepen achter de feiten aan. Sommigen waren afkerig, anderen nieuwsgierig. De stichting probeerde voor hun doelgroep de voordelen van de computer duidelijk te maken. Dat gebeurt sindsdien met praktijkvoorbeelden, tips en cursussen.
SeniorWeb blijft ook na 25 jaar nodig en niet alleen voor de oudere doelgroep. De digitale wereld verandert voortdurend en razendsnel. De afgelopen jaren ontstonden Whatsapp, Twitter en Facebook. De pc is al lang geen grote bak met apart toetsenbord meer. Laptop, tablet en smartphone zijn dagelijks in gebruik. Niemand schijnt meer zonder te kunnen. De Helpdesk van SeniorWeb geeft antwoord op prangende vragen, maar daarnaast geeft de stichting cursussen; online of op één van de honderden locaties in het land. De laatste tijd is er veel aandacht voor veiligheid, privacy en verantwoord online zijn.

Een lidmaatschap van SeniorWeb biedt veel voordelen en gratis toegang tot uitleg over de meest uiteenlopende zaken op het gebied van pc-gebruik. Maar op de website staat onder de knop ‘Tips & Uitleg’ ook onnoemelijk veel informatie, die openbaar toegankelijk en praktijkgericht is. Ook de voor- en nadelen van diverse software worden besproken met een link om de programma’s te downloaden. Wil je video’s maken en opslaan, foto’s ordenen, muziek streamen, opslaan in Google Drive? Honderden onderwerpen komen aan de orde. SeniorWeb is ook de komende jaren een prima wegwijzer in de digitale wereld.


www.seniorweb.nl