Saar en Roos verheugen zich op 2022, het Jaar van het Glas en het Jaar van de Jeugd. Foto: Lotte Vos

Saar en Roos verheugen zich op 2022, het Jaar van het Glas en het Jaar van de Jeugd. Foto: Lotte Vos

Wat is uw thema voor 2022?
Wij vernemen het graag van u!

OUDE IJSSSELSTREEK - Volgens de Chinese kalender is 2022 het Jaar van de Tijger en voor vogelaars het Jaar van de Merel. Internationale organisaties hangen sinds jaar en dag een thema aan een jaar. Het is niet uitsluitend symbolisch. De bedoeling is dat er rond het thema allerlei activiteiten plaatsvinden zoals congressen, symposia en open dagen. De afgelopen periode heeft geleerd dat plannen coronagedwongen jammer genoeg stranden bij de uitvoering. Het omikronjaar 2022 heeft de schijn tegen.

Door Marcel van Berkum

2021 is voor de Verenigde Naties nog even Internationaal Jaar van Groente en Fruit. Weinigen zullen het weten of er iets van gemerkt hebben. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronabeperkingen. Maar de VN gaat onverdroten door en heeft volgend jaar uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Glas: United Nations International Year of Glass. Denk niet meteen aan drank! De organisatie wil hiermee benadrukken dat glas al eeuwenlang wereldwijd belangrijk is in verschillende sectoren. In de VN-resolutie wordt met voorbeelden een doorkijkje gegeven hoe glas de kwaliteit van het leven verrijkt. De eerste glazen voorwerpen dateren van ver voor onze jaartelling. Leerdam is de glasstad bij uitstek en zou in 2022 graag willen uitpakken voor drommen toeristen.

Jeugd
Ook de Europese Unie heeft haar thema voor het komend jaar bekendgemaakt. Voor de EU is 2022 het Europees Jaar van de Jeugd. Dit jaar is het nog volgens de EU Het jaar van het Spoor. Het treinkaartje wordt steeds duurder en de treinen rijden niet altijd volgens het boekje. Wel zijn er allerlei initiatieven genomen om internationale treinverbindingen op elkaar af te stemmen, zodat het reizen binnen Europa sneller verloopt. De trein moet het milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig worden. Met het themajaar van de Jeugd wil de EU aandacht vragen voor het feit dat de jongeren veel te lijden hebben onder de wereldwijde pandemie. Het streven is jeugd meer en betere kansen te geven voor de toekomst.

Jaar van de
tijger, de
merel, het glas
en de jeugd


Voor Oude IJsselstreek zou in 2022 het thema kunnen zijn: 'Goede raad is goud waard.' Volgend jaar zijn landelijk de gemeenteraadsverkiezingen. Op 16 maart mag er weer gestemd worden op volksvertegenwoordigers op gemeenteniveau. Afgestemd op het aantal inwoners telt de raad in Oude IJsselstreek 25 leden. Verreweg de grootste fractie in de gemeenteraad is Lokaal Belang met tien zetels. Is goede raad duur? Het is een nevenfunctie en de beloning is navenant. De vergoeding hangt af van de grootte van de gemeente. Oude IJsselstreek komt net niet aan 40.000 inwoners. Dat scheelt toch een paar honderd euro voor de raadsleden.

Oproep persoonlijk thema
Het Jaar van het Glas en het Jaar van de Jeugd zullen voor velen als een ver-van-mijn-bed-show klinken. Daarom doen wij een oproep. Als u aan 2022 uw eigen persoonlijk thema zou willen geven. Wat zou dat zijn? Bent u in (blijde) verwachting? Hebt u goede voornemens? Of ziet u het somber in? Voor u is 2022 het Jaar van...? Laat het ons eens weten. Wij komen er volgend jaar op terug.

redactie@geldersepost.nl