Beperking

Ik wens u een gezond omikronjaar 2022 en meer. We zijn van regeringswege beperkt in ons doen en laten. In de beperking toont zich de ware meester. Johann Wolfgang von Goethe zei het al: 'In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.' Het is geen uitspraak, die hij vanaf een sinaasappelkist declameerde; slechts één regel uit een sonnet. Maar wel een rake constatering. Het gedicht is in de vergetelheid geraakt, maar deze regel is gezegde geworden. De tijd van beperking maakt creatief.

Voor Oude IJsselstreek is 2022 vooral verkiezingsjaar. We kunnen op 16 maart naar de stembus om voor onze gemeente 25 raadsleden te kiezen. Zeker doen, maar nadat het stembiljet in 2018 door de gleuf was verdwenen, bleek het een vrijbrief voor creatief handelen van de gekozen raadsleden. De verkiezingsuitslag was vier jaar geleden aanmerkelijk anders dan de huidige samenstelling van de raad. Sinds kort bestaat de gemeenteraad uit 7 partijen. Lokaal Belang is de grootste. Dan volgt in aantal PRO!, een partij, die vier jaar geleden niet één stem kreeg. PRO! bestond toen gewoon nog niet, maar bezet nu wel vier zetels. Hoe dat kan? Nou, 2437 inwoners stemden in onze gemeente op de Socialistische Partij. Dat was goed voor drie zetels, maar in 2020 verlieten alle drie gekozen afgevaardigden de SP. Opgestaan plaats vergaan? Nee, onder het motto: blijf zitten waar je zit, begonnen ze gezellig hun eigen toko met PRO! in juichend neon op de gevel. Dat verdient wel een uitroepteken. Eigenbelang eerst.

We zijn er nog niet, want die partij heeft inmiddels al vier zetels. De vierde PRO!-stoel wordt sinds enkele maanden warm gehouden door Gülden Siner-Sir. Zij maakte lang deel uit van de fractie van Lokaal Belang. Tot ze de politieke weg kwijtraakte. Ze verliet Lokaal Belang en zat enkele maanden achter de toonbank van haar eigen winkeltje in gemeentebelangen. En hup, daar verhuisde ze weer naar één van de vier PvdA-raadstoelen. Dat zat niet toch lekker. Het was een draaistoel. De dolende Gülden meldde zich enkele maanden geleden als fractievoorzitter bij PRO!, dat aldus een zetel in de schoot geworpen kreeg ten koste van de PvdA.

En dan hebben we nog het Achterhoeks Democratisch Alternatief met één raadszetel. Ook nooit aan de verkiezingen deelgenomen, maar opgericht door Richard de Lange, spijtoptant van de VVD. Hij gaat nu met ADA de verkiezingen in. NPB, de nieuwe boerenpartij, doet eveneens mee.
Het kan nog gekker. Herman is terug op de trekker.

In de beperking toont zich de ware meester.