Bestuurder Dirk Wanders (links) en woordvoerder Wim Klompenhouwer. Foto: Roel Kleinpenning

Bestuurder Dirk Wanders (links) en woordvoerder Wim Klompenhouwer. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Kerkgebouw en Dorpshuus
samen bron van energie

Laatste fase: aanleg passage tussen beide gebouwen

Door Reinier Kroesen

Varsselder-Veldhunten – Onder de werktitel ‘Van kerk naar kroeg’ werkt het dorp al een aantal jaren aan een project om letterlijk en figuurlijk de verbinding te leggen tussen ’t Dorpshuus en het kerkgebouw. De laatste fase is nu aangebroken: de aanleg van een passage tussen beide gebouwen.

In juni 2012 kwam koning Willem-Alexander (toen nog kroonprins) naar Varsselder-Veldhunten om het net gerealiseerde Dorpshuus te openen. Een onderkomen voor alle plaatselijke verenigingen en organisaties. Twee jaar later werd de naastgelegen dorpskerk aan de eredienst onttrokken. Tijdens diverse bijeenkomsten in het dorp bleek dat het gebouw en de begraafplaats, naast het cultuurhistorische aspect, een grote emotionele waarde hadden. Dankzij inspanningen van enkele initiatiefnemers vond in oktober 2017 de overdracht van de kerk en wat later de begraafplaats vanuit het bisdom naar de nieuwe eigenaar Vereniging Kerkgebouw Varsselder - Veldhunten plaats.

Samenwerkingsverband.
Daarop kwam het besef dat een vorm van samenwerking een meerwaarde kan hebben voor beide partijen, kijkend naar de toekomst. De toen net opgerichte Vereniging Kerkgebouw bekeek samen met Vereniging Dorpsbelangen en Stichting Gemeenschapshuis hoe ze de kerk weer inhoud konden geven qua invulling aan activiteiten en daarmee een nieuwe toekomst. Gezien de ligging naast ’t Dorpshuus was het logisch de verbinding te zoeken. Ze formuleerden het mooi: “Hierdoor kan eerst gedeeld worden, dan vermenigvuldigd.”

'Kijkend 

naar het 

Vrijheidsbeeld 

tot rust komen 

of een goed 

gesprek 

voeren 

met 

mede-

bewoner'

Café Mulder
Zo ontstond het project ‘Van kerk naar kroeg’. Vroeger was het normaal vanuit de mis nog even rechtstreeks naar de kroeg te gaan, Café Mulder. Anno 2022 is dit allemaal zo enorm veranderd. De functie van de kerk is gewijzigd, dat bruine café is er al lang niet meer. Het kerkgebouw is er nog steeds, net als de ‘nieuwe’ kroeg: 't Dorpshuus. Concreet wilde men beide onderkomens verbinden en met elkaar betrekken bij elkaars programmering en anderzijds nieuwe mogelijkheden creëren wat betreft activiteiten. Er werd een plan gemaakt bestaande uit drie stappen. De eerste twee fases zijn nu afgerond. Synchroon aan de aanleg van een direct wandelpad tussen kerkgebouw en Dorpshuus werd de begraafplaats opgeknapt. Daar waar deze in het verleden meer verstopt lag achter een coniferenhaag kwam deze door de nieuwe verbinding meer in het zicht.

Bezinningsplek
Door deze verder te vergroenen moet het meer een tuinidee krijgen. Een bezinnings- en herdenkingsplek. Dit in combinatie met de herinrichting van de het kerkplein, de tweede fase, die inmiddels ook gereed is. Hiermee wordt het kerkgebouw weer meer onderdeel van het hedendaagse dorpsbeeld. Ook ’t Dorphuus is ingrijpend verbouwd, er kwamen extra toiletgroepen, bergruimte en keukenvoorzieningen, die men bij activiteiten in de kerk kan benutten. Om daar droog te komen wordt er nu een passage aangelegd tussen beide gebouwen. Een overkapping voorzien van zonnepanelen, om zo ook in de eigen energielevering te voorzien. Als die derde fase is afgerond kan de samenwerking daadwerkelijk starten.

Ommetje
Woordvoerder Wim Klompenhouwer: "Om de buitenruimte rondom een nieuwe groene invulling te geven gaan we deze herinrichten, samen met vrijwilligers ‘in de tuin van ons allemaal'. Daarnaast willen we als Dorpsbelangen een lokaal ommetje realiseren. We zien dat veel mensen zijn gaan wandelen tijdens de pandemie, die zijn hun eigen omgeving aan het (her)ontdekken. Hierbij maken we gebruik van moderne technieken als informatiebordjes met QR-code. Dat ommetje wordt geschikt voor jong en oud, begin en eind zijn bij de kerk. Op de bank in die 'tuin van ons allemaal' kan men nog eens rustig het een en ander overdenken. Kijkend naar het Vrijheidsbeeld tot rust komen of een goed gesprek voeren met medebewoner en/of wandelaar. Wie wil kan natuurlijk ook naar 't Dorpshuus lopen of in het Kerkgebouw de geëxposeerde dorpshistorie bekijken.”

De initiatiefnemers vragen met deze publicatie aandacht voor de extra voorzieningen die Varsselder-Veldhunten nu biedt. Niet alleen voor het dorp zelf, ook particulieren, instanties, organisaties en verenigingen uit andere plaatsen zijn van harte welkom hiervan gebruik te maken.