De driejarige Teuntje van de Wetering is in de bieb in Ulft in de ban van prentenboeken. Foto: Josée Gruwel
De driejarige Teuntje van de Wetering is in de bieb in Ulft in de ban van prentenboeken. Foto: Josée Gruwel

‘Nu naar de bibliotheek is heel fijn, effe d'r uut'

ULFT – Voor het eerst mogen bibliotheken tijdens de lockdown open blijven. Hun dienstverlening blijkt van essentieel belang voor de samenleving. Minouk Woltering, medewerker pr & communicatie van Bibliotheek de Achterhoekse Poort: “Ik ben heel blij dat dit belang nu door de overheid wordt gezien.”

Door Josée Gruwel

Alle bibliotheken in heel Nederland kregen op 9 december van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een slagroomtaart. Op het kaartje erbij stond: ‘Jullie hebben ons enorm geholpen met de ondersteuning van het coronatoegangsbewijs. Wij zijn jullie hier erg dankbaar voor. Ook krijgen we positieve signalen over jullie dienstverlening, een compliment aan jullie allen. Ga zo door!’ De taart bleek de opmaat tot erkenning van het essentiële belang van de bibliotheken voor de samenleving. In de persconferentie van 18 december kwam de ultieme bevestiging hiervan. In Den Haag was het doorgedrongen dat bibliotheekorganisaties tijdens de coronacrisis voortdurend zoeken naar manieren om zich in te zetten voor de plaatselijke bevolking, om vraag en aanbod voor jong en oud te stroomlijnen. Tijdens lockdowns organiseerden ze de AfhaalBieb, hadden ze oog voor kwetsbare groepen, belden ze oudere leden om te horen of ze voor hen als bieb iets konden betekenen met bijvoorbeeld de boek-aan-huis-service. Voor jongeren organiseerden ze online thuisactiviteiten en challenges.
Waren de bibliotheken open, dan hielpen medewerkers en vrijwilligers iedereen, ook niet-leden, gratis bij praktische – vaak digitale – regelzaken.

Ook digitale service
Woltering: “Juist nu merken we in onze vestigingen in Aalten, Dinxperlo, Gendringen, Terborg, Varsseveld en Ulft hoe fijn mensen het vinden om te komen. Sommigen gaan met stapels boeken de deur uit. Ook komen ze om een krantje te lezen aan de grote leestafel, een kort praatje te maken of gebruik te maken van onze publiekspc’s. Meer dan ooit is de bieb een ontmoetingsplek en bestrijden we hiermee eenzaamheid.”
Wat niet iedereen weet is dat de service van de bieb ook bestaat uit het deskundig hulp verlenen bij corona gerelateerde vragen op digitaal gebied. “Zo helpen we bij het installeren van de DigiD app en de CoronaCheck app, het plannen van een vaccinatieafspraak, het verkrijgen van een papieren vaccinatiebewijs en het toevoegen van het vaccinatiebewijs op de CoronaCheck app. Deze hulp is gratis en voor iedereen, ook als je geen lid bent van de bieb.”
Bibliotheekmedewerker Leonne Tempels van de locatie in Ulft: “Sinds juni 2021 bestaat het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Daarbij helpen medewerkers van de bieb je één op één met zaken regelen op internet die de overheid betreffen, zoals belastingen en toeslagen, zorg regelen, studiefinanciering en AOW aanvragen. We denken mee en geven informatie waar je verder mee kunt. Ook deze hulp is gratis en voor iedereen.”

Bieb als escape
Ondanks dat de bibliotheken open zijn, zijn er wel beperkingen. De coronaregels zijn van toepassing en daardoor mag er ook maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen. Groepsactiviteiten zijn afgelast, maar één op één activiteiten, zoals ‘Taalmaatjes’ (waarbij iemand met behulp van een maatje de taal beter leert) en voorlezen met de voorleeshond erbij, gaan gewoon door.
Qua bezoekers ziet Tempels nu met de schoolsluiting en de vakantie een toename van ouders met kinderen.
Aan de grote leestafel zit afgelopen donderdagmiddag Maria Duenk met twee kleindochtertjes. Ze genieten van prentenboeken. Duenk vindt de bieb een geweldige voorziening. “Nu helemaal, nu is het ook nog eens een escape!” Theo Heister heeft dezelfde mening: “Je kunt nu nergens naartoe. Ik kan niet gaan zwemmen, niet naar de beweegtuin van de Debbeshoek en ook het koffiedrinken bij de kerk gaat niet door. Dus kom ik hier, vooral om een praatje te maken en een krantje te lezen.”

Positieve sfeer
Walter Hobelman zoekt naar boeken. Hij is blij dat de bieb nu open blijft. "Tijdens de voorgaande lockdowns heb ik mijn eigen boeken herlezen, maar daar ben ik nu wel doorheen.” Nee, van de AfhaalBieb heeft hij geen gebruik gemaakt. "Want ik wil graag zelf de boeken kiezen. Gewoon lekker door de schappen struinen en onverwacht aantrekkelijke titels vinden bij een onverwacht genre.” Hobelman houdt van de sfeer van de bieb in Ulft. "Die nodigt uit om te lezen.”

“Dat de bieb nu open is vind ik geweldig, heel fijn”, vertelt Mariet Kemperman. “Naar de bieb betekent voor nu ‘effe d’r uut’. Bij vorige lockdowns miste ik de bieb heel erg: de boeken, het rondneuzen, de heerlijke tijdschriften, het soms even zitten. Het is de hele sfeer hier, die andere omgeving, die me zo goed doet.”