Michèl de Leeuw en tien kinderen met hun EHBO-diploma. Foto: Roel Kleinpenning

Michèl de Leeuw en tien kinderen met hun EHBO-diploma. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Kinderen halen EHBO-diploma: ‘We willen graag mensen helpen’

TERBORG - “Als er iets gebeurt, dan wil ik er niet bij staan kijken, maar dan wil ik kunnen helpen”, zegt Lucas Arntz (11). Hij is één van de tien kinderen die het jeugd EHBO-diploma ontving van EHBO jeugdinstructeur Michèl de Leeuw. “Als er nu iemand flauwvalt dan kan ik helpen”, vertelt Lucas. “Dat heb ik geleerd. Dat voelt veiliger. Ik zou het andere kinderen ook aanraden om jeugd EHBO te doen.” De volgende cursus start op 31 maart bij basisschool Dynamiek in Terborg.

Door: Carla van der Meer

“Dat kunnen helpen, geldt ook voor mij”, laat Eymen Tiken (12) weten. “Er is bij ons in de familie wel eens een ongeluk gebeurd. Nu weet ik wat ik moet doen. Het is fijn als je iemand kunt redden. Als je de ambulance moet bellen en je hebt iemand aan de lijn, dan zeggen ze wat je kunt doen. Dat weet je nu ook beter.” 

Reanimeren
“Ook ik vind het belangrijk om mensen te helpen”, laat Lynn van der Werf (9) weten. “Het is leuk om te doen. Ik wilde al een tijdje jeugd EHBO doen en toen kregen we een briefje van school dat we ons konden aanmelden. Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is hoe je moet reanimeren. Dat doen we op het ritme van het liedje: Hoedje van papier. Maar dat mag je natuurlijk niet hardop meezingen.”
“Michèl heeft tegen ons gezegd dat als je iemand niet kunt redden, dat dit niet onze schuld is, want het lukt niet altijd om iemand te reanimeren”, geeft Lucas aan. “Maar het zijn niet altijd ernstige ongelukken. Het meeste zijn verstuikte enkels of een sneetje waar je een pleister op kunt plakken. Wel moeten we met het verlenen van EHBO ook op onze eigen veiligheid letten, zorgen voor professionele hulp en op de veiligheid van het slachtoffer letten.”
“Als er mensen hinderlijk in de weg staan, dan mag je die best wegsturen”, geeft Michèl aan. “Als je bij een ongeluk komt en je weet wat je moet doen en je durft te helpen, mag je dat doen. Mocht je het te eng vinden omdat het een groot ongeluk is, dan mag je ook gewoon weggaan en anderen waarschuwen.”
“We mochten op school een keuzeatelier doen”, vertelt Eymen. “Mij leek het atelier jeugd EHBO wel leuk. Al vond ik het in het begin niet zo interessant. Later werd het leuker en toen heb ik beter opgelet en deed ik vol mee, en heb ik alles ingehaald. Nu ben ik geslaagd.”
“Ik wilde altijd al bij het Rode Kruis”, laat Lucas weten. “Ik wist niet dat er ook het Oranje Kruis bestond. Mijn moeder vroeg: is EHBO niet iets voor jou? Ik wist eerst niet wat dat precies was, dus ben ik het op gaan zoeken. Toen zag ik dat ik mensen kon redden.”

Pasje
De geslaagde jeugd EHBO-ers hebben allemaal een pasje gekregen waarmee ze kunnen laten zien dat ze jeugd EHBO-er zijn. Om het pasje te behouden dienen ze 3 tot 4 herhalingslessen per jaar te volgen.
“Dit is de eerste groep jeugd EHBO-ers voor deze basisschool”, zegt Michèl. “Op 31 maart start een nieuwe cursus. Deze bestaat uit 10 tot 15 lessen van twee uur. De lessen zijn altijd op een donderdagmiddag, aansluitend op de schooltijd. Het is wel een lange dag voor de kinderen. Ik ben daarom heel trots dat ze het allemaal volgehouden hebben en dat ze allemaal geslaagd zijn. Nu de coronaregels wat soepeler zijn, kunnen ouders ook komen kijken bij de lessen.”
Jongeren tot en met 15 jaar kunnen zich aanmelden voor jeugd EHBO. Voor meer informatie is Michèl te bereiken op telefoonnummer: 06 15102431 of via e-mail: ehvterborg@hotmail.com.