Dames in actie in de omloop Achterhoek Cup. Foto Ronny Wormgoor
Dames in actie in de omloop Achterhoek Cup. Foto Ronny Wormgoor

Achterhoek strijdtoneel voor jeugdige wielrenners

EIBERGEN/AALTEN - Het weekend van 11 en 12 maart was het in de Achterhoek een drukte van belang met diverse wielrenploegen uit geheel Nederland. Twee volle dagen stonden er wedstrijden op het programma voor de junioren en nieuwelingen, van vijftien tot achttien jaar.

Op zaterdag is een criterium en een tijdrit in Eibergen verreden en op zondag de omloop op een prachtig Achterhoeks parcours in Aalten. 

Dit jaar werd voor het eerst deze Achterhoek Cup georganiseerd in samenwerking met de lokale wielerverenigingen de Zwaluwen uit Doetinchem, De Stofwolk uit Eibergen en De Peddelaars uit Aalten. Zowel de KNWU als de organisatie van de Ronde van de Achterhoek vinden het van groot belang te investeren in jeugdige renners zodat de wielersport, en dus ook de Ronde van de Achterhoek, toekomst kan hebben.

Zaterdag 12 maart werd het weekend afgetrapt door de meisjes nieuwelingen en dames junioren. Zij reden een criterium op het wielerparcours van wielervereniging De Stofwolk in Eibergen. Langs de kant was het druk met begeleiders, ouders, familie en overig geïnteresseerd publiek. Hierna startten de nieuwelingen jongens die een afstand van 50 kilometer aflegden. Tenslotte reden de junioren jongens maar liefst 60 kilometer op het wielerparcours. Na een korte tijd van bijkomen, eten en wederom warmfietsen, startte de tijdrit om 14.30. Dit parcours van 7 kilometer bevatte een venijnig stukje vals plat bij de watertoren. Ook de aantrekkende wind maakte het zwaar voor de jeugdige toppers uit alle districten.

Zondag 13 maart stond de omloop op het programma, de start was bij de watertoren in Aalten. Het was een pittig parcours vanwege de hoogteverschillen. Om het parcours meer Achterhoeks elan te geven, was de gravel- en klinkerstrook bij de Bruninkweg toegevoegd, al met al een uitdaging voor de jonge wielrenners. De organisatie van de Ronde van de Achterhoek kan terug kijken op een zeer geslaagd wielerevenement, onder ideale weersomstandigheden, met maar liefst 200 jonge deelnemers.