Herman Vreeman (midden) proost op het grote succes van zijn DorpEnPlattelandBeweging. Foto: Roel Kleinpenning

Herman Vreeman (midden) proost op het grote succes van zijn DorpEnPlattelandBeweging. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Zetels in Oude IJsselstreek zijn verdeeld

ULFT – Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen is neergedaald. Maandag 21 maart is de verkiezingsuitslag officieel vastgesteld en is duidelijk door wie de zetels in de gemeenteraad de komende vier jaar worden bezet. Daarbij de nuance dat, zodra bekend is wie er een wethouderschap op zich mag nemen, er nog een (naams)wijziging mogelijk is.

Door Walter Hobelman

Lokaal Belang is nog steeds de grootste partij en behoud de tien zetels die de partij ook de afgelopen vier jaar heeft gehad. Lucy Hugen en Roel Salemink zijn dankzij de voorkeursstemmen nieuwkomers binnen de fractie. Verrassende nummer 2 in de uitslag is de DorpEnPlattelandBeweging (DEPB) van Herman Vreeman. De lijsttrekker gaat samen met zijn twee partijgenoten Koen Dieker en Meike Lubbers beginnen aan de nieuwe raadsperiode.
Het CDA verliest twee zetels en houdt er drie over. Jeanette Elstak en Ruben Driever krijgen Janine Kock (de afgelopen periode nog actief als wethouder) als ‘nieuwkomer’ naast zich.
Drie zetels zijn er ook voor de PvdA. Deze partij wint er een zetel bij en Willie Oort en Sylvia van Londen- Schreuder gaan samen met John Haverdil aan de nieuwe periode beginnen.
PRO!, voortgekomen uit de SP fractie van vier jaar geleden, houdt twee van de vier zetels over. Naast lijsttrekker en huidig fractievoorzitter Gülden Siner neemt nieuwkomer Jan Bogerd plaats.
De VVD levert een zetel in. Huidig fractievoorzitter Rens Spijkers en Memet Tekinerdogan komen in de nieuwe raad weer terug.
Het Achterhoeks Democratisch Alternatief (ADA) had een zetel en groeit niet door. Richard de Lange blijft ook de komende vier jaar in de raad.
D66 had en houdt een zetel. Camiel Vanderhoeven gaat deze zetel voor de partij de komende vier jaar bezetten.
In totaal komen er negen nieuwe personen in de gemeenteraad. Een aantal iconen neemt afscheid en daar besteden we in de Gelderse Post binnenkort extra aandacht aan.

Opkomst teleurstellend
“Ronduit teleurstellend”, noemt burgemeester Otwin van Dijk het opkomstpercentage. Met 52,4 procent is dit bedroevend laag, nog slechter dan vier jaar geleden. “Hier ligt een grote taak voor de komende voltallige gemeenteraad”, meent hij. “Zonder kiezers heb je geen democratie”, licht hij toe. “De gemeenteraad is er voor iedere inwoner, maar dat wordt dus blijkbaar niet zo ervaren. Deels wel begrijpelijk, maar om daarom niet te gaan stemmen is volgens mij de verkeerde optie.”
Als lijsttrekker van de grootste partij is Ria Ankersmit zichtbaar trots en blij. “Hier ben ik zeker blij mee, ja. We hebben het goed gedaan blijkbaar en dat is een mooie steun in de rug voor de komende jaren.” Lokaal Belang is nu aan zet om te komen tot een nieuw coalitieakkoord. “Vandaag nog ga ik alle lijsttrekkers benaderen met het verzoek om woensdagavond bij elkaar te komen om te praten. Wij willen geen onnodige tijd verliezen.” Er zijn, gezien de uitslag verschillende coalitieopties mogelijk, maar Ankersmit wil daar nog geen voorschot op nemen.
Minder enthousiast is Richard de Lange van het ADA. “Natuurlijk hoop je op meer, dat is niet gelukt en dus zie je mij niet juichen. Dat neemt niet weg dat ook mijn partij de komende jaren van zich laat horen”, blikt De Lange vooruit. Ook Camiel Vanderhoeven (D66) berust in de uitslag. “Wij gaan de komende jaren actief aan de slag. De onrust waarmee we de afgelopen jaren te maken hebben gehad, ligt achter ons en er staat nu een goed team te trappelen om aan het werk te gaan.”
“Twee zetels verliezen doet pijn uiteraard”, zegt lijsttrekker Jeanette Elstak van het CDA. “We moeten gaan praten over de reden hiervan en ondertussen ook weer vooruitkijken en aan de slag gaan met alles wat er op het bord van de gemeenteraad ligt. We zijn, met drie zetels, natuurlijk nog prima in staat om verder te gaan.”

Rooie vrouwen
Bij de PvdA is men tevreden. Willie Oort is blij met de zetel die de partij erbij gewonnen heeft. “Daar kunnen we wat mee”, concludeert ze. Het ’mannenbolwerk’ van de afgelopen vier jaar (Ton Menke en John Haverdil) lijkt te worden vervangen door een ‘rooie vrouwen’ fractie waarin Willie Oort en Sylvia van Londen naast oudgediende Haverdil vol enthousiasme aan de slag gaan. “Wie op de PvdA gestemd heeft, krijgt de rooie vrouwen erbij", aldus Oort.
De VVD krimpt in. "Heel jammer inderdaad”, aldus lijstrekker Rens Spijkers. "We hebben goed campagne gevoerd, dat was in elk geval ons gevoel. Maar blijkbaar hebben we buiten onze eigen achterban de boodschap niet overtuigend over kunnen brengen en dat is niet fijn.” Over de rol die de VVD gaat innemen wil Spijkers geen uitspraak doen. "Dat ligt nu bij Lokaal Belang en ik heb de indruk dat die het proces heel netjes gaan leiden.” De lijsttrekker verwacht niet dat de voorbarige berichtgeving over een mogelijke coalitie van Lokaal Belang, PvdA en VVD voor de partij nadelige gevolgen gaat hebben.

Vreugde is er bij de DEPB. "We hebben in hele korte tijd heel veel werk verzet. We zijn op eigen kracht aan de slag gegaan en dan is dit natuurlijk wel heel erg bijzonder. Drie zetels is een geweldige start en we gaan nu echt aan het werk als fractie. Want meer dan campagne voeren hebben we nog niet gedaan, nu begint het pas echt”, aldus Vreeman.