Gerard Klaassen en Theo Essink  (r) hebben afscheid genomen bij Openluchttheater Engbergen. Foto: Roel Kleinpenning
Gerard Klaassen en Theo Essink (r) hebben afscheid genomen bij Openluchttheater Engbergen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

“De gemeente is aan zet voor openluchttheater Engbergen”

GENDRINGEN – Ruim tien jaar lang is Gerard Klaassen uit Ulft voorzitter geweest van Stichting Openluchttheater Engbergen. Jaren waarin hard is gewerkt en het openluchttheater weer een belangrijke plaats in de samenleving heeft gekregen. “Dat is de verdienste van alle mensen die bij de stichting betrokken zijn. Bestuur én vrijwilligers”, meent Klaassen, die nu als erelid en adviseur van de stichting betrokken blijft.

Door Walter Hobelman

Ook voor de verantwoordelijke man voor de licht- en geluidstechniek, Theo Essink, is het moment van afscheid nemen aangebroken. “Ik word een dagje ouder. Ik heb altijd met veel plezier het licht en geluid verzorgt in het theater, maar het kost veel tijd en energie en dat begin ik te merken.” Essink blijft wel betrokken bij het openluchttheater. “Ik haal veel voldoening uit het feit dat ik een jonge vrijwilliger mag begeleiden die een deel van mijn werk wil overnemen. Het is mooi om te zien hoe deze jongen vol enthousiasme bezig is en er zelfs een opleiding voor volgt aan het Graafschap College. Daar wil ik best nog tijd aan besteden, maar het tot diep in de nacht slepen met apparatuur? Nee, dat ga ik niet meer doen.”

Gerard Klaassen ziet voor zichzelf nu een mogelijkheid om iets, dat al lange tijd een doorn in zijn ogen is, uit te spreken. “Ik vind dat gemeente Oude IJsselstreek aan zet is om het openluchttheater financieel meer te ondersteunen. Ja, we krijgen elk jaar subsidie en ja, daar zijn we zeer erkentelijk voor. Maar dis subsidie is niet toereikend genoeg om het openluchttheater goed te onderhouden en verder te verbeteren. Als wij bij wijze van spreken een half procent kregen van het geld dat door de gemeente in de DRU is gestoken, dan kan he topenluchttheater grondig worden aan gepakt en nog meer van waarde zijn dan nu het geval is.”

Grootste wensen voor verbetering zijn volgens Klaassen de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en er moet verlichting komen aan het pad dat van het theater naar de parkeerplaats loopt bij restaurant Engbergen. “Nu is het in het donker een gevaarlijke en risicovolle tocht na afloop van een evenement.” Klaassen is van mening dat hij, nu hij ‘gewoon een inwoner is en geen voorzitter’ dit onderwerp aan kan kaarten. “De gemeente moet meer geld voor het openluchttheater reserveren, zoals het nu gaat is het te zot voor woorden”, aldus het kersverse erelid die aangeeft binnenkort ook met de gemeente in gesprek te willen gaan hierover. “We mogen het theater niet meer verhuren aan derden omdat we onder dezelfde regels vallen als sportkantines en dergelijke. Ook daar wind ik me wel eens over op.”

'Zoals het
nu gaat is
het te zot
voor
woorden'

“Als ik zie wat andere gemeenten doen om soortgelijke theaters en plekken in stand te houden, dan valt het hier wel een beetje tegen”, is Essink het met de oud-voorzitter eens. “Dit theater is uniek. We hebben de loop er weer in gekregen en de toekomst ziet er weer voorspoedig uit, nu de corona periode achter ons ligt. Dat verdient steun.”

Het bestuur heeft een nieuwe samenstelling. Joke Seinen is voorzitter, penningmeester is Rob Berentsen, Hans Seinhorst is secretaris en Peter Rulof bestuurslid. “Een mooi team dat voortgaat op dezelfde weg en continu bezig is om een gevarieerd en aantrekkelijk programma aan te bieden voor alle leeftijden.” Zowel Klaassen als Essink geven toe dat het even een kwestie van wennen is om ‘met een biertje in de hand’ gewoon lekker te kunnen genieten tijdens de activiteiten.

PROGRAMMA DIT JAAR
14 mei: Amfipop
29 mei: Ben Lukassen & Joop Boxtart
11 juni: Een avond met H6
15 mei: Theater van Santen
12 juni: Fun Family
18 juni: Engbergen Proms
25 juni: Neil Diamond Memories
26 juni: Warboel
9 juli: Touch of TOTO
21 augustus: Diamanten der Voksmusik
3 september: Deep Purple Perpendicular
9 september: Wild Romance
24 september: Sting & The Police (The Soul Cages)
30 september: Elvis Presley by Calling Elvis


Meer informatie en ticketverkoop via www.openluchttheater-engbergen.nl.