Mathijs van der Veen postcommandant brandweer Silvolde. Foto: Roel Kleinpenning
Mathijs van der Veen postcommandant brandweer Silvolde. Foto: Roel Kleinpenning

Brandweer Silvolde op zoek naar nieuwe collega's

Silvolde – Het brandweercorps is op zoek naar mannen en vrouwen om de groep te versterken. Momenteel telt het team 18 leden, volgens Mathijs van der Veen, die onder meer instructeur is en de werving van nieuwe kandidaten begeleidt mag er gerust nog uitgebreid worden met een stuk of negen personen.

Door Reinier Kroesen

De Silvoldse brandweerkazerne ligt een beetje verscholen in een woonwijk, aan De Breide. Van daaruit rukken bij calamiteiten één, of als er opgeschaald wordt twee brandweerwagens uit. Het werkgebied bestaat uit Silvolde, Gaanderen, Terborg, Etten en Ulft (gedeeltelijk). Natuurlijk kunnen ze voor bijstand gevraagd worden door korpsen uit het omliggende gebied. 

Mannen en vrouwen
Men zoekt vooral mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar, die wonen en/of werken in Silvolde of directe omgeving. Er is behoefte aan mensen die overdag beschikbaar zijn. Aan huisvrouwen of -mannen wordt met nadruk gevraagd te reageren. Degenen die willen werken in een team, bereid zijn een helpende hand te bieden en van uitdaging houden. Van kandidaten wordt verwacht dat ze een goede fysieke en mentale conditie hebben, sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld zijn. Improvisatietalent, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel is zeer van belang voor deze functie.
Bel de brandweer!
Mathijs: “Het is moeilijk definieerbaar hoeveel tijd het kost, op dit moment (5, mei, RK) hebben we al drie weken geen oproep gehad. Maar tegelijkertijd is het korps in Varsseveld in twee dagen tijd vijf keer uitgerukt. Het brandweerwerk behelst veel meer dan het blussen. Ik zeg altijd maar zo: kom je er niet meer uit, bel de brandweer! Dat geldt ook voor de ambulancediensten en politie. We komen voor alle gevallen waar mensen vastlopen: verkeersongevallen, gaslekkages, een vreemde lucht, verdachte situaties, zaken die men niet vertrouwt, liftstoringen, buitensluitingen. De burger heeft deze service al betaald via de belasting, je hebt er recht op. We mogen met onze wagens met vier personen op pad, de standaardbezetting telt zes brandweerlui. We zijn eigenlijk altijd aan het werven, het tekort is structureel. Er is telkens wel aanwas, maar die nemen de plek weer in van anderen die stoppen. We willen gaan werven op bijvoorbeeld een industrieterrein als De Rieze. Daar werken veel mensen die binnen 6 á 7 minuten op de post kunnen zijn vanuit hun werk. Voor werkgevers is het aantrekkelijk om één of meer brandweerlieden in dienst te hebben. De Arbowet bepaald dat in elk bedrijf één of meerdere bedrijfshulpverleners aanwezig moeten zijn. Met die brandweeropleiding lever je een positieve bijdrage aan de veiligheid binnen het bedrijf. Eventueel gaan wij graag in gesprek met jouw werkgever. Als je onder reguliere werktijd weg moet bij je baas worden die uren vergoed. Als je in de vrije tijd wordt opgeroepen krijg je een uurloon. Het is gewoon betaald werk.”

Je kunt je ook aanmelden als je buiten het verspreidingsgebied woont, maar hier werkt, of omgedraaid. Dan wordt je in Silvolde alleen op beschikbaar gezet op de tijden dat je binnen die oproeptijd kunt verschijnen. Voor meer informatie of aanmeldingen kan men mailen met Mathijs: m.vanderveen@vnog.nl bellen mag ook: 06-83841729. Meestal volgt eerst een uitnodiging om te komen kijken op de oefenavond op maandag.