Kena Othman heeft met succes het suikerfeest georganiseerd. Foto: Roel Kleinpenning
Kena Othman heeft met succes het suikerfeest georganiseerd. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Opdracht voltooid; feestje
geslaagd

TERBORG – Het is Kenana Othman (bijna 21) gelukt om in vier dagen tijd een feestje te organiseren waarmee ze zeventig Syriërs erg blij heeft gemaakt. Kenana loopt stage bij Rijnlandhaven Makelaardij in Silvolde en eigenaar John Bakker vond dit wel een mooie stageopdracht voor Kenana. “Ze heeft het boven verwachting opgepakt en uitgevoerd”, concludeert Bakker achteraf.

Door Walter Hobelman

Kenana volgt de opleiding ‘Travel en Hospitality’ aan het Graafschap College in Doetinchem en zit in het eerste jaar. “De ramadan loopt bijna ten einde en misschien is het een leuk idee om een Suikerfeest te organiseren voor de Syrische gemeenschap in Terborg en omgeving”, stelde Bakker aan Kenana voor. “En daar is ze toen voortvarend mee aan de slag gegaan.”

De locatie lag voor de hand. Bakker is eigenaar van de voormalige Georgiuskerk in Terborg. “Beschikbaar voor iedereen en voor elk soort event”, aldus Bakker. “Het is misschien bijzonder, een Suikerfeest in een gebouw met een katholieke sfeer, maar het samenbrengen van mensen vind ik belangrijker dan de vraag of dat in een moskee of kerk moet zijn.”

Kenana denkt daar zelf net zo over. "Normaal vieren wij het Suikerfeest met onze eigen familie, maar die is nu verspreid over verschillende landen en dat geldt voor meer Syriërs hier in de omgeving. Daarom heb ik bedacht om met verschillende families samen Suikerfeest te vieren. Dat geeft dan toch een beetje hetzelfde gevoel.” Kenana heeft alles zelf georganiseerd. Het maken van de uitnodigingen, het regelen en bereiden van de verschillende hapjes en gerechten, de welkomstspeech en het inzetten van vrijwilligers om te helpen, alles is door de studente bedacht en uitgevoerd. "Ik denk dat dit een uniek feest is geweest, in elk geval in deze regio, want op deze manier met elkaar Suikerfeest vieren is niet gebruikelijk in onze cultuur.”

Het is een knappe prestatie te noemen om in vier dagen zoveel mensen te bereiken en bij elkaar te brengen. Sommigen gasten zijn er zelfs voor uit Düsseldorf gekomen. “Kenana is een natuurtalent”, concludeert Bakker. “Het was het feest van Kenana, maar vanzelfsprekend hebben we (John en zijn vrouw Ada, zijn zus Els en medewerker Janneke, WH ) haar een beetje geholpen. Maar wat mij vooral verrast heeft, is haar zelfverzekerde optreden. De speech die ze heeft gehouden kwam recht uit haar hart, dat werd door alle aanwezigen gevoeld. Het was misschien niet in perfect Nederlands, maar de boodschap kwam des te duidelijker over. En daar gaat het om.”

Dat de bezoekers het feest gewaardeerd hebben was overduidelijk. “De gasten vonden het erg leuk, het was ook fijn om na alle coronaperikelen elkaar weer eens te kunnen ontmoeten en ik heb veel complimenten gekregen”, kijkt Kenana tevreden terug. “De laatste twee gasten die vertrokken waren mijn docenten, dat zegt volgens mij wel genoeg”, lacht ze.

Kenana kan zich nu gaan richten op de volgende opdracht, het voorbereiden van activiteiten tijdens de braderie in Terborg op Hemelvaartsdag. Daarna studeert Kenana verder en ze droomt ervan om ooit als grondstewardess aan het werk te gaan.