De uit China afkomstige Musk Ming prikkelt het regime met zijn werk. Foto: Musk Ming
De uit China afkomstige Musk Ming prikkelt het regime met zijn werk. Foto: Musk Ming

Helft van 250 kunstenaars nieuw bij Huntenkunst


ULFT – Wie zich onder wil dompelen in de internationale wereld van de hedendaagse beeldende kunst, kan weer naar Huntenkunst. De manifestatie, waarbij zo’n 250 kunstenaars uit 25 landen zich presenteren, wordt op 20, 21 en 22 mei gehouden in de SSP-Hal aan de DRU-laan in Ulft.

Door Josée Gruwel 

Huntenkunst biedt een platform aan professioneel werkende beeldend kunstenaars en galeriehouders uit de hele wereld. Daarnaast wekt de organisatie de belangstelling van het publiek voor hedendaagse beeldende kunst, waarbij gestreefd wordt naar het aanbieden van diversiteit in stijl en techniek. Doordat de kunstenaars in de meeste gevallen zelf aanwezig zijn, is er volop gelegenheid tot het leggen van contacten: met elkaar en met bezoekers.
Dit jaar presenteren zich zo’n 250 kunstenaars uit 25 landen. Behalve uit Nederland zijn ze onder andere afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Noorwegen, Litouwen, Zweden en China. “Toch wel zo’n vijftig procent van de kunstenaars is dit jaar nieuw. Ze zijn de laatste keer, in 2019, niet geweest”, vertelt Harrie Schenning, voorzitter van de Stichting Huntenkunst. “Die afwisseling is een natuurlijk proces.”

Jaarlijks
Huntenkunst is een jaarlijks terugkerende kunstmanifestatie. Door coronamaatregelen kon deze de laatste twee jaar niet doorgaan. “Dat was onwerkelijk. We hadden alles klaar en dan kan het niet doorgaan. Alsof je een cadeautje hebt en je mag het niet uitpakken.” Schenning vindt het onbegrijpelijk dat de kunstsector als laatste weer ‘open’ mocht. “Je kunnen uiten is juist in coronatijd belangrijk. Ook daar deelgenoot van zijn is een verrijking. Kunst hoort volwaardig geïntegreerd te zijn in het leven van mensen.”
Maar nu kan het draaiboek, voor de 28ste keer, weer uitgevoerd worden en wordt er in de SSP-Hal, met een oppervlakte van 5500 vierkante meter, een kunstdorp gebouwd. Op de plek waar vroeger de befaamde DRU-pannen gefabriceerd werden, verschijnen kunststraten waarin de bezoeker tijdens Huntenkunst kan ronddwalen en zich kan verwonderen over de innerlijke wereld van kunstenaars.

Themaland
Elk jaar wordt een land uitgeroepen tot themaland. Steeds is dat een ander land, dit jaar Estland. Negen kunstenaars exposeren centraal in de expositiehal hun werk in het Estlandse paviljoen. Tegelijkertijd exposeren ze tot 6 juni ook in de Galerie van het DRU Industriepark. “In de tijd van het IJzeren Gordijn was er geen vooruitgang in de Estlandse kunst. Die was aan strenge regels gebonden, wars van persoonlijke inbreng, terwijl juist het persoonlijke belangrijk is. Eigenlijk was de kunst van toen stereotype kunst, waarin kunstenaars wel probeerden de grenzen op te zoeken. Nu is de Estlandse kunst verwesterd, zijn er verschillende stromingen in waar te nemen.”

ArtEZ
Wegens groot succes op de vorige editie van Huntenkunst zijn er ook dit jaar weer pas afgestudeerde jongeren van ArtEZ University of the Arts uitgenodigd. "Acht jonge kunstenaars uit de regio die jong publiek met zich meebrengen. Ze vallen op door het experimentele karakter met betrekking tot materiaalgebruik en vorm. Installaties is het woord dat bij voorkeur bij hen past.”
De groep kunstenaars die meedoet, is in drie categorieën in te delen: "Er zijn er die eerder meededen en door de ballotagecommissie opnieuw zijn goedgekeurd, er zijn er die interessant zijn om uitgenodigd te worden en er zijn kunstenaars die zich voor het eerst opgaven en aangenomen werden. Van de laatste categorie komt doorgaans zo'n twintig procent door de ballotagecommissie.”

Roots
Voor Schenning gaat een kunstwerk pas echt leven als hij het verhaal erachter kent, als hij het kan linken aan de afkomst van de maker. “De roots zijn dan in een werk verweven, zoals bij de uit China afkomstige Musk Ming. Hij is een sologanger qua stijl, een duidelijk herkenbare stijl, waarbij hij op een ondeugende manier de draak steekt met onderwerpen. Dat is confronterend in China, hij prikkelt er het regime mee.”
Ook Rasim Huseynov, geboren in Azerbeidzjan, intrigeert hem. “De invloed van zijn geboorteland is in zijn werk duidelijk terug te vinden: eenvoudige voorstellingen die door middel van symboliek en verwantschap met religieuze iconen een verhaal vertellen.”

Huntenkunst is op vrijdag 20 mei van 17.00 tot 21.00 uur, zaterdag 21 mei van 10.00 tot 20.00 uur en zondag 22 mei van 10.00 tot 18.00 uur. De entree bedraagt 10 euro, kinderen tot twaalf jaar onder begeleiding mogen gratis naar binnen. Voor scholen is er de mogelijkheid om voor leerlingen entreekaarten te bestellen voor 4 euro per persoon. Er is gelegenheid tot vrij parkeren op het evenementenparkeerterrein, direct bij de hal.

In het werk van de uit Azerbeidzjan afkomstige Rasim Huseynov is zijn afkomst te herkennen. Foto: Rasim Huseynov