Kraanvogels

Mooi Koor Man organiseert het komend weekend festiviteiten rond het thema 75 jaar leven in vrijheid. Anders dan bij veel koren daalt het aantal actieve zangers niet, sterker: de nieuwe leden zijn nog geen 60 en dat is voor de meeste mannenkoren jong. Komt door repertoirekeus en gezelligheid. Het jongste lid is net 52 en komt dus eigenlijk pas kijken. 

Aan het vrijheid-korenfestival zondag doet ook schoolkoor SamSam mee. Je kunt niet jong genoeg met zingen beginnen. Zij staan rond 14.00 uur op het hoofdpodium te stralen. Vreemde vogels soms die mannen van het vriendenkoor. Die uitspraak bracht een koorlid op het idee om aandacht te besteden aan de kraanvogel. 

De kraanvogel heeft in veel culturen een symbolische waarde. Ze zijn boodschapper van vrede, geluk, maar ook symbool van wijsheid, gezondheid, loyaliteit en een lang leven. Wat wil je nog meer? 

Mijn opa had tamme eksters in zijn tuin. Ik denk niet dat dit tegenwoordig nog mag. Mijn moeder werd dan ook ‘Anna van de Ekster’ genoemd. Ik weet nog goed dat ze zo op je schouder kwamen zitten. Volgens mij waren die van opa zwart wit met een groenachtige staart. Dat zwart leek op donkerblauw fluweel, of draaf ik nu door? De ekster is veel kleiner dan de kraanvogel, die is zelfs groter dan een ooievaar. In ons land te zien als trekvogel, net als veel KLM toestellen die ook alleen maar voor een tussenstop hier zijn. 

De kraanvogel blijft fascineren, vooral door het verhaal over Sadako Sasaki . Zij kreeg leukemie door de atoombom. Als zij duizend kraanvogels zou vouwen mocht ze een wens doen en zou ze beter worden. Nog steeds vouwen kinderen uit heel Japan slingers van kraanvogels en worden die in Hiroshima bij het monument voor Sadako opgehangen. 

Het leek MKM een mooi plan om basisschoolkinderen uit de gemeente kraanvogels te laten vouwen als symbool van hoop en vrede. Deze vogels komen als versiering op het Simonsplein te hangen. De materialen werden aangeboden aan alle basisscholen. Drie scholen namen de uitdaging aan, om na de citotoets, met groep 8 mee te doen. Compliment voor obs de Plattenburg, basisschool de Zonneboom en Gaanderwijs. Gelijk na de meivakantie ging ik de materialen brengen en zocht naar groep 8. Een meisje in Gaanderen die mij zag met origamipapier, kwam enthousiast naar mij toe met de vraag: "Mijnheer, bent u van de kraanvogel?” "Klopt", zei ik, "en van Anna van de ekster." Duurde te lang om die flauwe opmerking uit te leggen, de kinderen wilden gelijk aan de slag voor geluk en vrede. Klasse-werk.

Goed gaon