Foto: Collectie Ben Maandag

Foto: Collectie Ben Maandag

Gelderse Post Fotohuuksken

ULFT - De vorige keer had Ben Maandag deze prentbriefkaart uit Ulft, verzonden in 1920. Welke straat is het, welke gebouwen/huizen staan er op en wie kent er nog mensen op deze prachtige prentbriefkaart uit Ulft? Zo vroeg Ben zich af.

Inmiddels heeft Ben reacties gehad en is er meer duidelijkheid.

"De prentbriefkaart dateert uit de jaren 1915-1920. De spelende meisjes zijn waarschijnlijk de kinderen van bakker Kemperman en de man midden op de straat is waarschijnlijk de heer Bamberg van joodse afkomst.
Begin jaren zestig zijn alle panden, waaronder de Petrus en Pauluskerk (Cuyperskerk) aan de linkerzijde gesloopt om ruimte te maken voor het Kennedyplein en aangrenzend flatgebouw.
Met dank onder anderen aan Ad van Aalst en Hennie Berendsen."
De straat in die tijd was de Hoofdstraat later veranderd in Grootestraat (met 2 O's). Vanaf 1954 weer gewijzigd in F.B.Deurvorststraat, genoemd naar Frans Deurvorst, die ruim 50 jaar directeur van de DRU was geweest en ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de DRU.
De tramrails van de GTW liepen ook dwars door Ulft. Ter hoogte van de Kerk was een aftakking naar de Allee met goederen voor de ABTB en eind verderop via de Hutteweg naar de DRU-fabriek met aanvoer ijzer en cokes voor de Koepeloven.
Het witte pand aan de linkerzijde (deels zichtbaar) was van groenteboer Schouten. Dit pand werd afgebroken ten behoeve van de aanleg Kerkstraat en Schouten verhuisde naar de Veldstraat. Ook nog heel dun zichtbaar de kerktoren van de Petrus en Pauluskerk.
In de panden links bakker en kruidenier Kemperman, hoedjeszaak van fam.Visser en groenteman Tichelovend, later boekhandel B.Overkamp _juwelier Heutinck en Haweco van fam.Robben. Rechts het pand van schildersbedrijf Kok later drogisterij van Huurdeman-Kok, daarnaast Kemperman fietsen en kleermaker later overgenomen door W.Frazer fietsen. Verderop nog de panden van kleermaker Westerhof (huis der goede kwaliteiten) en cafe van Hipp, later overgenomen door G.Rasing daarna nog de Mulderije. De personen en kinderen zijn helaas niet bekend en niet meer te achterhalen.