Bert Taken - And she carried him off to the ends of the earth. Foto: PR
Bert Taken - And she carried him off to the ends of the earth. Foto: PR

Rozevingerige dageraad
inspireert Terborgse kunstenaars

TERBORG/BREDEVOORT - Vanaf 13 augustus is een maand lang in galerie Foto 21 in Bredevoort de expositie Rozevingerige dageraad te zien van het kunstenaarscollectief ‘De Kunstrijders’. Twee beeldend kunstenaars, die in Terborg wonen en werken, maken deel uit van de zeven exposanten. Piet Post vervaardigt beelden en Bert Taken grafische schilderijen en tekeningen.

Het thema van de tentoonstelling is ontleend aan 'Rosy-Fingered Dawn at Louse Point'. Het beroemde schilderij van Willem de Kooning uit de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam, heeft de Kunstrijders geïnspireerd. Als voorbereiding op de expositie hebben zij opnieuw gekeken naar het werk van Willem de Kooning en op eigen wijze invulling gegeven aan het thema.

De van oorsprong uit Rotterdam afkomstige Amerikaanse abstract expressionist schilderde in 1963 de baai Louse Point op Long Island. De Kooning heeft de sensatie verbeeld, die hij ervoer bij het zien van het ochtendgloren met de eerste zonnestralen als het begin van de nieuwe dag. Het eerste licht streelt met roze vingers het land en de zee. “Het water reflecteert”, zei De Kooning over de baai bij Louse Point, “maar ik reflecteer op het water.”

De Kunstrijders zijn: Rietje Brouwer, Karen van Dooren, Piet Post, Bert Taken en Dinie Wikkerink. Gast-exposanten zijn Ella Koopman en Ieteke van Kuik.

De expositie Rozevingerige dageraad is te zien in galerie Foto 21, 't Zand 21 in Bredevoort van 13 augustus tot 11 september op zaterdag en zondag 11.00 tot 17.00 uur. Gratis entree.