Rob Haveman trainer SC Silvolde en assistent Mark Schepers (met witte polo, rechts). Foto: Roel Kleinpenning

Rob Haveman trainer SC Silvolde en assistent Mark Schepers (met witte polo, rechts). Foto: Roel Kleinpenning

Haveman op laatste moment hoofdcoach Sportclub Silvolde

SILVOLDE - Ook komend voetbalseizoen speelt Sportclub Silvolde op het hoogste niveau van de verenigingen in de gemeente Oude IJsselstreek. Vanaf 2022 is de naam hoofdklasse geschrapt en gaat de competitie door het leven als vierde divisie. Nieuw in Silvolde is ook de gerenoveerde staf. Hoofdcoach is nu Rob Haveman.

Door Marcel van Berkum

2021/22 was voor de hoofdmacht in zwart-wit een rafelig seizoen. Stéven Verheijen moest noodgedwongen wegens gezondheidsredenen een stap terugdoen en Dennis van Beukering werd bereid gevonden als interim-coach het seizoen af te maken. Dat ging bewonderenswaardig en de Silvoldenaren eindigden, ondanks alle hectiek, in Hoofdklasse B op een verdienstelijke tiende plek, zonder één moment in degradatiegevaar te zijn geweest. Bovendien promoveerde het tweede elftal voor het eerst in de historie van de club naar de hoofdklasse. Het lag in de bedoeling dat Verheijen tijdens dit seizoen weer de selectie zou leiden, maar het liep anders. Nadat de Ulftenaar aangaf niet meer fysisch in staat te zijn voor de groep te kunnen staan, moest het bestuur van Sportclub Silvolde op stel en sprong een nieuwe hoofdcoach zien te vinden. Dat is Rob Haveman geworden.

Promotie
Haveman is een bekende van de club en de selectie. Twee seizoenen geleden was hij er assistent-trainer onder Verheijen en liep stage voor de UEFA-A trainersopleiding. "Je weet wat er speelt, maar ik was toch wel enigszins verrast dat ik werd benaderd. Nadat mijn aanstelling bekend werd kreeg ik ook meteen appjes met felicitaties van spelers, die mij welkom heetten en mij nog niet waren vergeten", vertelt de inwoner van Warnsveld. Er moest echter nog wel wat geregeld worden. Haveman was hoofdtrainer van tweedeklasser Bon Boys en had een uitstekend eerste seizoen achter de rug. Het bestuur van de Haaksbergenaren vond het natuurlijk niet leuk, maar wilde de promotie van hun trainer niet in de weg staan en verleende medewerking aan de overgang. Dat was eind juni.

Technische staf
Eind juli startte de Silvoldse selectie de training. Vorige week dinsdag 2 augustus stond de 40-jarige Haveman voor het eerst dit seizoen persoonlijk op het trainingsveld van De Munsterman voor de spelersgroep van het eerste en tweede elftal. De staf bestaat verder uit Jan Willem van Schooten, eveneens Warnsveld, een oude bekende van Rob.  "Ik ken Jan Willem al heel lang en ik heb hem ooit bij FC Zutphen, waar hij speler was, als assistent bij de staf gevraagd. Sindsdien hebben we ons ontwikkeld als trainer, maar altijd contact gehouden. Nu bij Silvolde vond ik het een mooi moment om opnieuw samen te werken." Gebleven als assistent-trainer is Mark Schepers. Hij is gepokt en gemazeld in het trainersvak en mag inmiddels gerust als cultuurbewaker van de vereniging beschouwd worden. Trainer van Silvolde 2 is Edwin Frericks.

Zeven spelers
zijn vertrokken
en twee zijn
gekomen

Na afloop van het vorige seizoen gaven zeven selectiespelers te kennen dat zij Sportclub Silvolde gingen verlaten om uiteenlopende redenen. Nieuwkomers zijn veldspeler Sem Smit en doelman Luuk Nieswand. Het is daarmee wel duidelijk dat de selectie flink in aantal is afgeslankt. Haveman benadrukt dat hij eind juni met Silvolde is rond gekomen. De einddatum van overschrijving voor amateurs was 15 juni. De tijd was verstreken om spelers van buiten de club te benaderen om het op het niveau van de vierde divisie te proberen. Rob berust in de situatie en maakt zich voor eerst geen zorgen. "Ik wist van de situatie toen ik hier tekende. De spelers, die zijn gebleven, zijn mij niet onbekend en we hebben momenteel een prima selectie. Ik focus me op de groep. Er is duidelijk afgesproken dat één en twee elkaar zoveel mogelijk helpen. Ik denk dat sommige spelers van het tweede dit seizoen zeker op momenten een meerwaarde kunnen betekenen voor de hoofdmacht. Wat moet ik anders?" Daarbij dient vermeld dat een deel van het tweede elftal bestaat uit spelers, die veel successen hebben behaald, maar op gevorderde leeftijd zijn. Haveman ziet komend seizoen dan ook als een overgang en waagt zich niet aan een prognose.

Oefenprogramma
Waar Silvolds eerste momenteel staat wordt voor het eerst duidelijk op zondag 14 augustus als wordt geoefend in Ulft tegen tweedeklasser SDOUC. Op dinsdag 16 augustus komt De Graafschap O21 naar sportpark De Munsterman. Een week later speelt Silvolde in Arnhem tegen MASV. De nieuwe club van Dennis van Beukering voetbalt in de eerste klasse zondag.

Competitie
Silvolde is ingedeeld in de vierde divisie zondag B met, evenals afgelopen seizoen, voornamelijk verenigingen uit de zuidelijke helft van het land. In overleg met de opponenten wil Silvolde proberen vaker op zaterdagavond de duels af te werken. In de afgelopen jaren gebeurde dat al met de derby's tegen RKZVC en Longa'30.

'Je weet wat
er speelt, maar
ik was toch
wel enigszins
verrast dat ik
werd
benaderd'

De competitie start voor Silvolde meteen maar met een kraker tegen RKZVC. Opvallend! Niet op zaterdagavond, maar op zondagmiddag 28 augustus komen de voetballers uit Zieuwent naar sportpark De Munsterman voor de eerste Achterhoekse derby in de vierde divisie.