De prachtig ingerichte vertrekken van Huis Landfort kunnen worden bekeken tijdens Open Monumentendag 2022. Foto: Cor Bouwstra
De prachtig ingerichte vertrekken van Huis Landfort kunnen worden bekeken tijdens Open Monumentendag 2022. Foto: Cor Bouwstra Cor Bouwstra

Huis Landfort neemt deel aan Open Monumentendag 2022

MEGCHELEN - Jaarlijks tijdens het tweede weekend van september openen vele (normaal niet toegankelijke) monumenten hun deuren of poorten. In gemeente Oude IJsselstreek staat op zaterdag 10 september het dorp Megchelen centraal op Open Monumentendag. Dit jaar is het landelijke thema Duurzaamheid. Ook stichting Erfgoed Landfort doet deze editie van Open Monumentendag mee. Dit is dé kans om het landhuis, park en moestuin na de lange bouwkundige en landschappelijke restauratie te kunnen bezichtigen.

Het programma die dag start om 09.45 uur met een korte opening voor het koetshuis van Huis Landfort door Otwin van Dijk, burgemeester Oude IJsselstreek en René Dessing, directeur stichting Erfgoed Landfort. Daarna worden bezoekers die op vast tijdstip hebben gereserveerd vanaf 10.00 uur toegelaten. Vanaf het digitaal te reserveren tijdstip is men een half uur in de gelegenheid om het landhuis binnen te gaan. Na dat bezoek is er nog voldoende tijd om het park en de moestuin (op vertoon van het ticket) te bezoeken. Huis Landfort is vanaf 10.00 tot 17.00 uur geopend. De toegangsprijs bedraagt 5 euro per persoon (kinderen tot en met acht jaar onder begeleiding gratis). Tickets zijn te reserveren via www.erfgoedlandfort.nl.

Voorts is een fietsroute samengesteld langs verschillende monumenten in Megchelen waarbij het thema duurzaamheid centraal staat. De route brengt deelnemers ook in het naburige Duitse Anholt en is daarmee dus grensoverschrijdend. De route is die dag (gratis) verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt Open Monumentendag bij de witte toegangsslagboom van het park van Huis Landfort. Dit is tevens het vertrekpunt van de fietstocht. Huis Landfort is die dag enkel per fiets of te voet bereikbaar. Auto’s zullen door verkeersregelaars worden doorverwezen naar parkeerplekken in de omgeving. Enkel bezoekers die hun vergunning mobiliteitsbeperking bij hun reservering kenbaar maken en bij de entree kunnen tonen, mogen na een ontvangen bevestiging bij het koetshuis van Huis Landfort parkeren. 

Honden zijn op het terrein van stichting Erfgoed Landfort niet toegestaan. Voor aanvullende informatie over deze openstelling van het terrein van stichting Erfgoed Huis Landfort en de verwerving van entreebewijzen kan men www.erfgoedlandfort.nl raadplegen. Meer informatie over Open Monumentendag in gemeente Oude IJsselstreek staat in de monumentenkrant die begin september huis-aan-huis wordt bezorgd.