Aanpak energiearmoede van start

GENDRINGEN – Met bespaarcoaches, fixteams en een witgoedregeling gaat Oude IJsselstreek de dreigende energiearmoede aanpakken. De groep huishoudens die niet of nauwelijks meer financieel rond kunnen komen vanwege de hoge energielasten groeit snel. “Dat gaat ons aan het hart en we gaan iets doen”, aldus wethouder Janine Kock.

Door Walter Hobelman

De flink gestegen energieprijzen raken veel mensen in Nederland. Naast de eenmalige energietoeslag, heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld aan gemeenten voor extra maatregelen om energiearmoede aan te pakken. De gemeente heeft een breed pakket aan maatregelen uiteengezet, die erop zijn gericht om de energierekening van huishoudens met een laag inkomen naar beneden te krijgen. Er is een plan van aanpak gemaakt en binnenkort start de eerste pilot. 

Wethouder John Haverdil: “Er is een steeds grotere groep inwoners in onze gemeente die moeite heeft financieel rond te komen, mede vanwege de hoge energierekening. Voor mensen met een laag inkomen levert een hoge energierekening stress en mogelijk zelfs schulden op. De energietoeslag biedt enige verlichting. Maar structurele maatregelen om de energiekosten te verlagen zijn nog belangrijker. Vaak kan dat al met relatief eenvoudige aanpassingen. Daarop is onze aanpak ook gericht.” 

 De ‘aanpak Energiearmoede' bestaat uit vijf verschillende elementen variërend van bespaarcoaches, fixteams, een witgoedregeling tot een communicatiecampagne en een subsidieregeling. "Bespaarcoaches komen bij inwoners thuis en geven tips en advies om energie te kunnen besparen”, legt Kock uit. "Vervolgens kunnen fixteams langs komen. Fixteams voeren gratis kleine maatregelen uit, zoals tocht- en kierdichting, of het aanbrengen van radiatorfolie. De bespaarcoaches kijken ook naar huishoudelijke apparaten. Als daar energieslurpers tussen zitten, kan er via de witgoedregeling mogelijk één apparaat vervangen worden.” Deze drie elementen - bespaarcoaches, fixteams, en de witgoedregeling - zijn met elkaar verbonden. Het inzetten van een fixteam en/of de witgoedregeling wordt altijd voorafgegaan door een gesprek met een bespaarcoach. De gemeente start in oktober met een pilot in een buurt in Silvolde en het gaat daarbij om ongeveer 300 huishoudens in zowel huur-, als koopwoningen. Om alle inwoners bewust te maken van de mogelijkheden om energie te besparen wordt er ook een regionale voorlichtingscampagne opgezet. "Dat doen we samen met andere Achterhoekse gemeenten. Dit probleem speelt overal, alleen pakt elke gemeente het soms een beetje anders aan. We kunnen hierin veel van en met elkaar leren.”

Er komt ook een subsidieregeling. Huishoudens met een bruto jaarinkomen tot modaal (38.000 euro) kunnen subsidie krijgen voor het isoleren van de eigen woning. Er is subsidie te krijgen voor spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Het maximum aan te vragen bedrag is 1.500 euro. Zodra deze subsidie is aan te vragen, communiceert de gemeente dat richting inwoners. "De huidige energietoeslagregeling (die nog tot eind dit jaar kan worden aangevraagd, WH) is een korte termijn regeling. Wij willen er ook voor zorgen dat er structurele stappen worden gezet voor de lange termijn”, aldus Kock. "We zijn als gemeente al langer bezig om energiebesparingsmaatregelen in het huis te bevorderen. Het energiezuiniger maken van woningen is niet alleen goed voor het klimaat maar óók voor de portemonnee. Gelet op de huidige energiecrisis is het nu belangrijker dan ooit om inwoners te helpen om energie in hun woning te besparen.”