Wilhelmien, Puck en Tillie van Asselt, manager nieuwe Zozijn woonlocatie Kerkstraat Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

Wilhelmien, Puck en Tillie van Asselt, manager nieuwe Zozijn woonlocatie Kerkstraat Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Wooncentrum Zozijn Ulft officieel geopend

Ulft – Donderdagmiddag 22 september is het nieuwe Zozijn Wooncentrum aan de Kerkstraat officieel in gebruik genomen. Wethouder Ben Hiddinga verrichtte de openingshandeling, samen met bewoners. Na afloop was er een feestje op het binnenterrein en konden familie, vrienden en andere belangstellenden een kijkje nemen.

Door Reinier Kroesen

Zozijn biedt vakkundige zorg, ondersteuning en begeleiding aan jongeren met ontwikkelingsproblemen, volwassenen met een beperking en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het oude Wooncentrum van Zozijn aan de Dr. van Hengelstraat in Ulft voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Vijftien mensen vonden daar onderdak. Het gebouw was onvoldoende rolstoeltoegankelijk, de kamers te klein, en dat ook nog eens zonder individueel sanitair. Plannen om te verhuizen waren er al jaren, door verschillende crisisperioden kwamen die echter niet van de grond. Tot een jaar of drie geleden de afdeling Zorgvastgoed van Zozijn een stuk grond aan de rand van het winkelgebied aan de Kerkstraat werd aangeboden. Daarop kwam het plan toch in een stroomversnelling. Architect Michiel Lammerink van Peters en Lammerink architecten ontwierp het gebouw, dat qua architectuur goed aansluit aan de winkelpanden in die straat. Het Wooncentrum heeft drie bouwlagen, op elke verdieping is een centrale huiskamer met een keuken. Er is ruimte voor 29 bewoners, die allen kunnen beschikken over een eigen appartement met slaap- en badkamer. Iedereen heeft een eigen terrasje of een frans balkon. De medio 2021 gestarte bouw verliep voorspoedig, in mei verhuisden de bewoners, eigenlijk maar twee straten verderop.

Verhuizing
Uit een gesprek met bewoners Wilhelmien Jansen (69) en Puck Bergevoet (19) blijken deze zeer blij met hun nieuwe onderkomen. Ook Tillie van Asselt (zorgmanager Zozijn), was bij dat interview aanwezig, enkele dagen voor de opening. Wilhelmien: “Eerder had ik een hele kleine kamer, waar alleen mijn bed kon staan. Daar paste geen tafel in, geen tv, niets. Dat was wel lastig, je had weinig ruimte voor je spullen. Van Dam heeft alles voor ons verhuisd, ik was hier al in mijn nieuwe kamer om de verhuizers te zeggen waar ze alles neer moesten zetten. Mijn zus en broers hebben mij geholpen met het inpakken van de verhuisdozen.”

Niet vol
Tillie: “Het Wooncentrum is nog niet vol, al zijn er nog wel voordrachten, er is veel animo. We willen het geleidelijk laten verlopen. In totaal zijn dertien bewoners vanuit de oude locatie hierheen gekomen op 31 mei. In juni hebben nog eens twaalf mensen hun intrek genomen. Niet allemaal tegelijk, dat is teveel van het goede, men moet elkaar rustig leren kennen en wennen aan nieuwe bewoners. De meesten hebben een band met Ulft, of waren al inwoners. Het mooie is dat je gezelschap kunt zoeken in de gemeenschappelijke huiskamers om een spelletje te doen of televisie te kijken, maar ben je liever alleen heb je je eigen ruimte. We zoeken nog naar vrijwilligers of anderen die zich betrokken voelen om samen met bewoners een paar keer per week te koken en te eten.”

Tevreden bewoners
Puck kwam op 24 juni in het Wooncentrum. "Ik vind het erg leuk en heb al veel vrienden hier. Eigenlijk had ik ook wel pas over een paar jaar op mezelf kunnen gaan wonen. Ik leefde met mijn moeder, hier niet ver vandaan. Maar dit was wel een hele mooie kans om het uit te proberen, zo dichtbij. Er worden activiteiten gehouden, je kunt bijvoorbeeld inschrijven om mee te gaan naar een wedstrijd van De Graafschap. Met een vriendin van mij uit dit huis en Wilhelmien ben ik naar de kermis geweest. Tillie: "Over het algemeen blijft iedereen hier voor langere tijd, al kunnen jonge mensen zoals Puck zich nog verder ontwikkelen, en wie weet wat voor hen nog meer mogelijk is.” Puck: "Voorlopig vind ik het fijn dat ik begeleiding heb, sommige dingen zijn nog wel moeilijk. Eigenlijk wil ik hier nog wel heel lang blijven.”