V.l.n.r. Marijke Schreur (penningmeester), Nardi Jansma (secretaris) en Anja Rijntjes (voorzitter): het dagelijks bestuur van Damesgilde Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

V.l.n.r. Marijke Schreur (penningmeester), Nardi Jansma (secretaris) en Anja Rijntjes (voorzitter):
het dagelijks bestuur van Damesgilde Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Damesgilde Ulft bestaat 75 jaar

ULFT - Damesgilde Ulft bestaat 75 jaar. De vereniging werd opgericht in 1947 door Doortje Bongers (voorzitter) en Riek Putman (penningmeester) en Dies Scholten en Toni Borkus (bestuurslid). 

De avonden worden gehouden toen (in de Smeltkroes) en nu nog steeds van september tot en met april. Een heel aantal jaren waren de avonden op dinsdag, maar omdat er veel voetbal was op woensdag werd het verschoven naar de woensdagavond.
De avonden waren inhoudelijk anders dan nu: meer opvoedkundig, huishoudelijk en voorlichting en meer keukentafelgesprekken. In die tijd kwamen de vrouwen nergens, dus werden er uitstapjes georganiseerd met de bus naar educatieve bedrijven en later shoppen en aansluitend een etentje.


De goed bezochte avonden nu zijn bij de DRU, meestal in de conferentiezaal. Damesgilde heeft zo'n honderd leden, en heel lang had de vereniging een ledenstop.
Dit programma wordt dan al gemaakt in het voorjaar, datums worden dan al vast gezet. In verleden waren er gasten die iets wilde vertellen over dementie of een notaris die het over nalating of erfrecht heeft gesproken, maar ook chocoladeletters maken en versieren, kerst- of paasstukjes maken. Ook met kerst wordt de zaal mooi versierd door Mient ten Brink (oud-voorzitter) en de tafel sfeervol gedekt, met mooie bestekzakjes genaaid van behangpapier. Mooie muziek van een koor brengt alles in een goede sfeer. En dan heerlijk eten met een kleine bijdrage door de leden de rest doet de vereniging erbij. En de loterij niet te vergeten. Voorts is er elk jaar is er een feestavond en een jaarvergadering. Het oudste lid is Diny Raben, meer dan 66 jaar lid en met haar 92e nog steeds actief als wijkleidster. Die wijkleidsters bregen de programma's rond in hun buurt en in coronatijd een bloemetje en met kerst een attetentie.
Het bestuur nu bestaat uit Anja Rijntjes (voorzitter), Marijke Schreur (penningmeester), Nardy Jansma (secretaris), Johanna Krul, An van Tuijl en Mimi van den Bosch.